Így tehetjük egészségessé és pompássá dísznövényeinket

2021. 03. 02.

A cserepes növények gondozása általában nem okoz gondot, de egy-egy fajuk azért kihívások elé állíthat minket.

pexels gary barnes 6231736
Borítókép forrása: pexels

Mi is a recept egy szobanövény tartásánál? Kell virágföld tápanyagokkal, fény és víz. Ezen kívül nem szabad, hogy megfázzanak, túlöntözzük, vagy kiszárítsuk és az sem jó, ha a direkt napfény leégeti a leveleiket. Ha vannak háziállataink, nem árt tőlük is biztos távolságra helyezni a növényeket.

Ezeken kívül persze sokféle igényt támaszthat egy növényke is, hiszen van, amelyik kimondottan pára kedvelő, a másik szárazságtűrő, mert félsivatagos élőhelyről származik, a harmadik viszont csak árnyékban érzi jól magát. Nem árt tehát mindig az adott fajnak, amit választottunk utána olvasni, hogy a lehető legopcionálisabb környezetet biztosítsuk. Sőt, leginkább még a vásárlás előtt tájékozódjunk, és ne vegyünk olyan növényt, ami nálunk nem érezné jól magát.

Szerencsére vannak olyan módszerek, amelyeket minden növény meghálál, és alkalmazásukkal egészségesebbek lesznek, gyorsabban nőnek vagy csodás virágokat hoznak majd.

  • Tegyünk egy szivacsot a cserép aljába. Egy korong alakú szivacs több szempontból is hasznos lehet. A magába szívott vizet a növény bármikor felhasználhatja, így nem fog olyan gyorsan kiszáradni. Ha pedig véletlen túllocsolnánk, a szivacs akkor is remek szolgálatot tesz, mert elzárja a felesleges vizet.
  • Van egy-két természetes anyag, amely növelheti a tápföld ásványi anyag mennyiségét és minőségét. Erre a célra érdemes a földet meglocsolni a főtt tojás megmaradt, kihűlt levével, mert abban szervetlen sók és kalcium van. A savanyúbb talajokat is kedvelő növények földjére (pl.páfrányok) tehetünk kávézaccot, de kiázott teafüvet is.
  • A párakedvelő orchideák és broméliák kevés talajjal is beérik, mert a levegőből veszik fel a szükséges anyagokat. Ehhez azonban pára kell, ezért a cserepüket állítsuk egy nagyobb edénybe, amit tele rakunk kövekkel (hogy ne süllyedjen bele), és felöntjük vízzel. Az ilyen növények a fürdőszobában is jól elvannak.
  • A húsos, vastag levelű szobanövényeik hajtásait vékonyan áttörölhetjük egy puha kendőre csepegtetett kókuszolajjal. Előtte nedves ruhával a portól szabadítsuk meg. A tápláló olajtól fényesebb lesz a levelük és tápanyagokat is kapnak.
  • Ha van erkélyünk, teraszunk, akkor tavasztól őszig nyugodtan tegyük ki a növényeket, amikor esik az eső. Imádni fogják a természetes zuhanyt, és a kinti fényt is jobban hasznosítják.