Barion Pixel Hamarosan születnek a mókusok! Vigyázzunk rájuk! – Coloré

Hamarosan születnek a mókusok! Vigyázzunk rájuk!

2022. 01. 10.

Azt hihetnénk, hogy a mókusok a többi kerti állathoz hasonlóan, tavasszal látják meg a napvilágot, ám a kismókusok az év elején érkeznek, így nem árt, ha besegítünk nevelésükbe!

A mókusok leginkább erdőkben és arborétumokban láthatóak, ám városokban is találkozhatunk velük nagyobb, fákkal övezett területeken. Mivel barátkozós típus, könnyedén etethető kézből, ha a megfelelő csemegét kínáljuk fel neki. A pörköletlen földimogyoróval nem lövünk mellé, de ha nem vagyunk kéznél, akkor tobozt, makkot, mogyorót, rovarokat, gombákat és madarak tojásait eszi.

Az ősz közeledtével elkezd raktározni és a föld alá ásni különböző termékenyeket, melyeket ha van kertünk, meglepődve tapasztalunk tavasszal, amikor kihajt a hívatlan kertész által ültetett növény.

A gyűjtögetést egy téli álommal piheni ki, amikor is csökkentett testhőmérséklet mellett pihen és alszik.

Ezek a kis lények egyévesen lesznek ivarérettek s december környékén megkezdik párzási időszakukat, ami egészen június végéig eltart. Évente kétszer szaporodnak: közel negyvennapos vemhesség után 4-5 utódnak adnak életet a fák tetején kialakított fészkekben.

Vörös mókus etetése mogyoróval és magvakkal
Akár etetőt is kihelyezhetünk nekik/Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

A kismókusok születésükkor csupán nyolc grammot nyomnak, szőrtelenek és szemüket is csak négyhetesen nyitják ki. Mivel több veszély is leselkedik erre a kis állatra, az anyamókus nem bízza a véletlenre, és több olyan fészket készít, melyeket biztonsági tartalékként tart fenn arra az esetre, ha valamilyen oknál fogva költözésre lenne szükség.

Hogyan segíthetjük életüket?

A január végén-február elején születő állatok esetében az anyukát tudjuk segíteni, hiszen a szoptatás miatt megnő a táplálék iránti igénye. Tehetünk ki neki különböző pörköletlen magvakat, szentjánoskenyeret, mazsolát vagy szárított almát és répát is.

Ha a kertünkben van szerencsénk élvezni a társaságukat, figyeljünk oda, hogy a betévedő macskák ne kószáljanak a mókus fája körül, és a magokat próbáljuk mindig a magasba helyezni, így védve a mókusmama testi épségét.

Vörös barátaink télen szeretik kiásni a virághagymákat a föld alól, úgyhogy a békés együttélés érdekében tegyünk róla, hogy ne férjenek hozzá!

Nyitókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix