A magyar konyha elképzelhetetlen a fokhagyma nélkül, nem is csoda, hogy a legtöbb konyhakertben megtalálható. Nemcsak intenzív, jellegzetes íze miatt szeretjük, hanem azért is, mert igen gazdag hasznos tápanyagokban, és jól tartósítható.
A fokhagyma (Allium sativum) jellegzetes illatát a benne található a kénvegyületek adják, melyek mellett flavonoidokat, B- és C-vitamint is tartalmaz. Gombaölő és antibakteriális hatást is tulajdonítanak neki. A magas vérnyomás kezelésére kúraszerűen javasolják, mivel csökkenti a vér koleszterinszintjét. Számos házi, immunerősítő és megfázás elleni készítménynek a része, például mézbe keverve citrommal vagy gyömbérrel.
Ha belevágnál a termesztésébe, az első lépés a megfelelő fajta kiválasztása. Nagy a kínálat: hagyományos magyar és francia, őszi vagy tavaszi fajok is rendelkezésedre állnak.
A fokhagyma legjobban a napos, világos helyeket kedveli, de megél félárnyékban is. Alapvetően igénytelennek mondható, és szerencsére meglehetősen ellenálló. A betegségek és kártevők nem igazán támadják, így főleg a gyomtalanításra kell figyelmet fordítanunk.
Még több információt olvashatsz a fokhagyma termesztéséről az Agrarvidek.hu cikkére kattintva.