Barion Pixel Ezt csináld másképp a kertben 2022-ben! – Coloré

Ezt csináld másképp a kertben 2022-ben!

2022. 01. 07.

Az évkezdet arra is jó alkalom, hogy átgondold, mit hogyan csinálsz a kertben. Olvasd végig a javaslatainkat, és döntsd el, miként tudsz változtatni – vagy örülj annak, hogy az ajánlottak szerint haladsz.

Használj kevesebb műanyagot

A műanyag legtöbbször elég sok formában megjelenik a kertben: műanyag kannákkal locsolunk, műanyag eszközöket használunk, és előfordul, hogy műanyag fedőtakaróval nyomjuk el a gyomnövényeket. A legtöbbször pedig léteznek – igaz, sokszor drágább – alternatív megoldások is. Érdemes mégis ezekhez fordulni, mert ezzel a gyártóknak is azt az üzenetet küldjük, hogy nincs szükségünk a műanyagra.

műanyag, kert, öntözés
Viszonylag sok műanyagot használunk a kertben / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Legyél bio!

Sokkal jobb a kertednek, ha bio módszereket alkalmazol. Ha nem használsz növényvédő szereket, akkor táplálékot biztosítasz a méheknek és más beporzóknak. Ha pedig több rovar lesz a kertedben, az odavonzza a madarakat is, amik fészket is rakhatnak a vonzó környezetben.

Komposztálj!

A saját készítésű komposzt nagyon értékes, hiszen kiváló minőségű talajt és mulcsot biztosít, ráadásul élőhelyt teremt többek között a poszméheknek és több rovarnak. A komposztálás nem különösebben bonyolult, akár erre szánt kész tárolót veszel, akár te magad alakítasz ki komposztáló helyet. Erről ebben a cikkben írtunk.  

Figyelj oda a vízre!

Öntözéskor néha nagyon sok víz fogy, és jó, ha ennek a forrása nem kizárólag a csapvíz. Gyűjtsd az esővizet, annál is inkább, mert egyes növények nagyon kedvelik. Azzal is vizet tudsz megtakarítani, hogy mulccsal beborítod a kitett felületeket, amivel megóvod őket a kiszáradástól, vagy hogy eleve szárazságtűrő növényeket ültetsz.

A gyomirtás is fontos

Ha hagyod, a gyomok könnyen átveszik az uralmat a kertben, és elveszik a tápanyagokat, a fényt és a vizet a hasznos növényektől. A gyomok kihúzogatásával senki nem szeret foglalkozni, mégis azt javasoljuk, szánj rá napi 10 percet. A végeredmény miatt megéri.

gyomirtás, kert
Kevesen szeretik, mégis el kell végezni / Shutterstock / PuzzlePix

Ültess egy fát, és fogadd örömmel a „vadállatokat”

Nem kell sokat magyarázni, a környezet szempontjából miért előnyös fát ültetni: felszívja a szén-dioxidot, megköti a vizet, mérsékeli a hőmérsékletet a városokban, és rengeteg fajnak otthont is nyújthat. Te is segítheted ezt a folyamatot, ha télen eteted a madarakat, nyáron pedig vizet teszel ki nekik, hogy igyanak vagy fürödjenek. Egy kis kerti tó is rengeteg fajt vonz.

Nyitókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix