Barion Pixel Balkonkertész: így lesz a loggiából kert – Coloré

Balkonkertész: így lesz a loggiából kert

2020. 10. 02.

Mégiscsak jobban mutat a konyha párkányán, a teraszon vagy az erkélyen a fűszer, mint a bolti zacskóba. Kezdő kertészként sem nagy kihívás tavaszi konyhakertet kreálni, csupán néhány alapszabályt véss a fejedbe!

Már a középkorban is hódoltak a konyhakertek szépségének, a friss növényeket pedig nem csak ételek, hanem gyógyitalok, főzetek készítéséhez is felhasználták. Ahogy teltek múltak az évszázadok a fűszernövénykert nem ment ki a divatból, sőt! Ha végigsétálunk néhány társasház tömbje között, bizony sok ablakban, erkélyen ott virítanak a zöld növények.

1b44163c5c1f1f8b38514df16bef0014

Készülj elő

A fűszernövénykert a jó alapok nélkül elképzelhetetlen. A fény, a föld és balkonláda minősége meghatározza, hogy dús vagy csekély fűszertermésre számíthatsz. Ami a fényigényt illeti, a fűszernövények szeretnek sütkérezni a nap sugaraiban, így a déli, délkeleti fekvésű ablakok, erkélyek a tökéletesek.

Második lépésben a termőföld milyenségét érdemes szemügyre venni. A növekedő palántákat állandóan tápanyaggal kell ellátni, ezért érdemes olyan földet vásárolni, ami kifejezetten palántázáshoz való, és tele van tápanyaggal. Tápanyagoldatot is vásárolhatunk, ám a föld a kulcsa a sikernek. Ha tehetjük, vásároljuk bio földet és biotápanyagot, elvégre étkezéshez termesszük a fűszereket, mentesítsük hát a növény tápanyagul szolgáló földet a felesleges vegyszerektől, ha már megtehetjük. Ültetéskor érdemes arra is ügyelni, hogy laza legyen a föld, mert annak köszönhetően jobban felszívódhat a nedvesség a talajban, de ne is áztassuk el őket, mert a fűszernövények gyökerei nem bírják az állandó nedvességet!

A palántákat nem mindegy hogy ültetjük el. Egymástól legalább tíz centiméterre, és ne takarjuk be szárukat teljesen földdel, a láda peremétől számított öt centiméter legyen szabadon. Az ültetéskor ügyeljünk arra, hogy az oregánót, a bazsalikomot és zsályát ne tegyük egymás mellé, mert később nagyon terebélyesednek.

A bazsalikomhoz és tárkonyhoz laposabb ládát válasszunk, a rozmaringnak, kapornak, és kakukkfűnek pedig mélyebbet. A locsolásnál figyeljünk arra, hogy az alátétben összegyűlt vizet öntsük ki, mert az tönkreteheti a növényeket, mivel azok nem bírják az állandó nedvességet.

Ahogy a bokrokat, fákat, úgy a fűszernövényeket is vissza kell vágni, mert ezzel serkenthetjük növekedésüket. A biotápanyagot házi komposzttal is feldobhatjuk, például banánhéjjal.

A fűszernövények nemcsak ízletesek, de dekoratívak is, így fordítsunk rájuk energiát! Ebben a cikkben, a legnépszerűbb fűszernövényekről, és azok házi nevelgetéséről olvashatsz.

(Forrás: hobbikerteszet.co.hu | Kép: pixabay.com)

/otthon/kert/balkonkertesz-igy-lesz-a-loggiabol-kert/