5 nyár végi teendő a kertben

2021. 09. 13.

Eljött az idő, amikor a természet kezd felkészülni az őszi, majd téli pihenésre, és ezt a változást lassanként a kertünkben is megtapasztaljuk. Összeszedtük, hogy hogyan segíthetjük át földünket a nyárból az őszbe.

A termés betakarítása

Még ilyenkor is lehetnek le nem szedett finomságok: krumpli, cukkini, későn érő paradicsom, vagy paprikák. Ezek már nem valószínű, hogy jobban beérnek, úgyhogy érdemes felhasználni őket, annál is inkább, hogy a tökfélék akkor az igaziak, ha roppanósak. Ha maradt még paradicsom zölden, kiváló saláta készíthető belőle. Az üresen maradt töveket bátran szedjük ki a földből, hiszen teljesítették küldetésüket.

kert, munkák, termés
Forrás: Unsplash

A talaj felkészítése

Nemcsak tavasszal, ősz elején is nagyon fontos a talaj átforgatása, az üres földet mindenképpen fel kell ásni (így előkerülhetnek elveszett hagymák és krumplik is), ezzel együtt pedig az eltévedt gyomokat is érdemes kiirtani. Ezután gereblyével dolgozzunk jó minőségű trágyát a föld felsőbb rétegeibe, hogy tavasszal már jó talaj várjon a növényeinkre. A trágyázás a füves területeken is nagyon hasznos lehet.

Mentsd a magot!

Több növény nyár végére termeli meg a magját, úgyhogy ha a következő szezonban is szeretnénk belőle látni a kertünkben, érdemes megszárítani, és hűvös, száraz helyre tenni őket. Csere-alapnak is kiváló lehet, hogy ha kertbarát ismerőseinknek adnánk belőle.

kert, munkák, termés
Forrás: Unsplash

Metszés

A metszés rendkívül fontos szinte az egész év során, az ősz kezdetén pedig különösen. Esetenként meglódulnak a fák, és sok felesleges hajtást hoznak, amiket érdemes lecsípni. Több növényen elpusztult ágak lehetnek, ezeket is ajánlott levágni, de a kert többi részén is elengedhetetlen ez a folyamat: a levendulát virágzás után vissza kell vágni, akárcsak a lilaakácot, illetve a bogyós gyümölcsök bokraival is jót teszünk, ha megkurtítjuk őket.

Ültesd el, amit lehet!

Szeptember eleje még kifejezetten alkalmas a másodvetésre, ugyanis több növény is van, melyeknek a hűvösebb reggelek sem ártanak. A saláták, a spenót, a sóska, a káposztafélék és a borsó mind-mind termőre fordulhatnak, ha szeptember első hetében a földbe kerülnek a magjaik.

Amennyiben a fenti lépéseket végrehajtod, kerted hálásan fogja megköszönni jövő tavasszal!