Legyél hatékony a fugatisztításban! Megmondjuk hogyan csináld!

A heti rendszerességgel történő takarításba a fugatisztítás nem tartozik bele. Ha mégis nekiesünk, akkor viszont nagyon hatékonyan és tartósan szeretnénk megtakarítani. Hogyan?

A beltéri burkolatok közötti kis hézagokat fugázással tömítik be, amely azonban minimális bemélyedést eredményez. A fuga anyaga kevésbé ellenálló és a pórusokba beszivárgó víz, egyéb szennyeződés bepiszkítja.

Abban bizonyára mindenki egyetért, hogy a legnagyobb szennyeződésnek a járólapok vannak kitéve, de a falon lévő csempéket sem kerüli el a kosz. A rendszeres és alapos takarítás mellett is elszíneződnek a fugák. Beszennyezi azt a leszálló por, a kintről behozott kosz, a kifröccsenések,a vízkő és még a felmosás során, a felmosóvízben lévő szennyeződés is ronthat a helyzeten. Időnként muszáj nekiesni azok tisztításának és ezt leginkább nagytakarítások során ejtjük meg. A bolti, kimondottan fugatisztításra előállított vegyszerek lehetnek hatékonyak, de mindenképp biztatunk a környezetkímélő, házi megoldásra. A természetvédelem jegyében és a saját egészségünk érdekében sem mindegy, hogy mennyi vegyszerrel érintkezünk. Bármelyik módszert is alkalmazzuk a fugatisztítás mindenképp időigényes munkafolyamat. Ha pedig már időt áldozunk erre a munkafolyamatra, akkor tegyük azt eredményesen

Előkészítés

Erős sörtéjű kefével kell dolgozni és kénytelenek vagyunk időt, energiát rááldozni, ha teljes pompájában szeretnénk látni a padlót vagy a falat. Mielőtt nekiesnénk térdre ereszkedve a fugáknak, először egy alapos felmosást érdemes megejteni. Ha a szennyeződés makacsabb, mintsem a nedvesítéssel fel lehetne áztatni, akkor még közvetlenebb módon szükséges fellazítani. Szórófejes üveget töltsünk meg meleg vízzel és a fuga mélyedéseire irányítsuk a permetet. Néhány percet hagyjuk ázni, ez idő alatt elkészíthetjük a saját “fegyverünket”.

Fuga, szórófej, tisztítószer
Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Házi fugatisztítószer

Többféle, mondhatni filléres és (akár) otthon is megtalálható alapanyagból választhatunk, ha a fugákat szeretnénk szebbé tenni.

Ecet: ha csak némi kosszal és inkább vízkővel kell megküzdeni, akkor az ecet a legjobb. A szórófejes palackból, célzottan a fugára spriccelt ecetet hagyjuk negyedórán át hatni.

Szódabikarbóna és hidrogén-peroxid: két rész szódabikarbóna, egy rész hidrogén-peroxid keveréke kiválóan alkalmas az olajosabb, zsírosabb szennyeződésekre. 15-20 percet pihentessük.

Ecet, só is víz: ez az elegy abban az esetben igazán jó, ha a fuga már igencsak elszíneződött, koszos. Egy edényben keverjük ki az alapanyagokat. A vízből és ecetből egy-egy bögrényire lesz szükség, míg sóból egy evőkanálnyira. Vigyük fel a fugára és hagyjuk hatni legalább egy órán át.

Víz és szódabikarbóna: megint a már ismert szódabikarbóna, amelyhez annyi vizet adagoljunk, hogy pépes állagú masszát kapjunk. Ezzel kell a fugát átsúrolni.

Súrolás

Most kap főszerepet a súrolókefe, amellyel alaposan át kell dörzsölni a fugacsíkokat. Ez a munka legnehezebb és legidőigényesebb része. A súrolókefével, körkörös mozdulatokkal haladjunk a fuga mentén. A jó hír az, hogy ezt a folyamatot egyszer szükséges megtenni.

Végső fázis

Ha megvártuk, hogy a hatóanyagok kifejtsék tisztító erejüket és a súrolással is megvagyunk, akkor a nagyja munkát elvégeztük. Már csak a fel/lemosás marad hátra.

Felmosás
Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

A meleg vízhez adagoljunk néhány csepp mosogatószert vagy szappant és azzal töröljük át a felületet. Ezennel a fugatisztítás lezárul.

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

100 km/h-t meghaladó széllökésekre készülhetünk