Barion Pixel Lefolyótisztítás házilag – 5 kipróbált módszert ajánlunk – Coloré

Lefolyótisztítás házilag – 5 kipróbált módszert ajánlunk

2024. 01. 06.

A lefolyótisztítás házilag bár lehetetlen küldetésnek tűnhet, korántsem az!

Bizonyosan sokakkal előfordul, hogy a lefolyótisztítás házilag megoldandó feladat lesz. Ennek egyik oka az, hogy jószerivel akkor üt be a krach, amikor nehéz szakembert találni, így leginkább ünnepekkor vagy hétvégén.

Bár nem feltétlenül akarjuk tudni, hogy mi van odalent, megelőzés szempontból hasznos információ lehet, hogy a lefolyót nemcsak a hajszálak és az esetleges ételmaradékok dugíthatják el, hanem a vízkő és a zsír is! Ha odafigyelünk arra, hogy ezek ne jussanak le, garantáltan csökkentjük annak az esélyét, hogy lefolyótisztításra legyen szükségünk a jövőben!

Lefolyótisztítás házilag

Bár próbálkozhatunk a feledésbe merült, vécé mögött porosodó pumpával, ez önmagában vajmi kevés eséllyel kecsegtet sikerélménnyel. Ilyenkor jönnek a házi praktikák!

Szódabikarbóna, a csodaszer

A szódabikarbóna kiváló segítség, ha takarításról van szó, ugyanis egyebek mellett a zsíros sütőt is tisztává varázsolhatjuk vele! Titka abban rejlik, hogy enyhén lúgos, ezáltal kiválóan közreműködik a tisztításban. Ahhoz, hogy hatékony legyen, egy evőkanál szódabikarbónát keverjünk el 2 dl langyos vízben, majd öntsük a lefolyóba, és mehet rá 2 dl 20 százalékos ecet. E pontál fontos, hogy lezárjuk a lefolyót, ugyanis ahhoz, hogy jól működjön, el kell zárunk előle a levegőt. Hagyjuk dolgozni a szódabikarbónát húsz percig, majd forró vízzel öblítsük le.

A lefolyót nemcsak hajszálak dugíthatják el, hanem vízkő, de akár zsír is! / Kép forrása: Andreus / Getty Images
A lefolyót nemcsak hajszálak dugíthatják el, hanem vízkő, de akár zsír is! / Kép forrása: Andreus / Getty Images

Mindig ,,mos-a-kóla”

Ismert tény, hogy a kóla korántsem csak fogyasztásra alkalmas, hanem akár lefolyótisztításra is! Szénsavtartalmának és titkos összetételének hála kiváló segítség lehet a bajban. Nincs más dolgunk, mint egy nagy üveg kólát önteni a lefolyóba, majd bedugni, és várni pár órát. A művelet sikerességét úgy ellenőrizhetjük, hogy forró vizet engedünk a lefolyóba. Bár hatékony a módszer, fontos, hogy gyorsan öntsük a kólát, így megdolgoztatva a szénsavat, s egyúttal számítsunk arra is, hogy ragacsos kólában fog úszni a csapunk vagy a mosogatónk, de megéri!

Uborkasaláta helyett

Amennyiben lehetőségeink tárháza nem túl bő, és csak ecetünk van otthon, nem kell elkeserednünk, ugyanis önmagában is hatékony lehet, ám készüljünk fel arra, hogy igencsak orrfacsaró bűz fog bennünket fogadni a csap körül! A sikerhez ugyanis fél liter 20 százalékos ecetre van szükségünk, amit hígítás nélkül érdemes a lefolyóba önteni, majd lezárni. Hagyjuk hatni egy órán át, majd öblítsük le, és lássuk, mi történik! Ilyen mennyiségben bátran használható a kád vagy a zuhanyzó esetében is, ugyanis gyengítheti a hajszálak szerkezetét.

Só és citrom tequila nélkül

A só és a citrom is kiváló segítség lehet, ha dugulásra kerül a sor. Nincs más dolgunk, mint 30 dkg sót a lefolyóba önteni, amire mehet 3 dl citromlé. Hagyni kell időt, hogy együttesük tegye a dolgát, majd nagyjából húsz perc múlva öntsünk rá 2 dl felforralt vizet. Ha ez nem elegendő, öntsünk rá még, de ne csak csurgassuk, hanem határozott sugárban irányítsuk a vizet, így segítve a dugulás megszűnését.

A lefolyótisztítás házilag citrom és só segítségével is megoldható / Kép forrása: CherriesJD / Getty Images
A lefolyótisztítás házilag citrom és só segítségével is megoldható / Kép forrása: CherriesJD / Getty Images

Ha tényleg nincs otthon semmi

Sok esetben csupán a zsír okozza a lerakódást, ám ez természetesen elsősorban a mosogató esetében van így. Ilyenkor könnyen segíthet az is, ha nagyobb mennyiségű forralt vizet zúdítunk a lefolyóba.

Ha hiába minden

Van az a dugulás, amit nemhogy a házi praktikák nem oldanak fel, hanem még a vegyszerek sem! Ilyen esetben nincs mit tenni, mint szakemberhez fordulni, és a jövőben ügyelni arra, hogy ne kerülhessen olyan a lefolyóba, aminek semmi keresnivalója nincs ott.

Nyitókép forrása: Pixabay