Barion Pixel Indukciós főzőlappal búcsút kell inteni a régi edényeinknek? – Coloré

Indukciós főzőlappal búcsút kell inteni a régi edényeinknek?

2023. 10. 11.

Elkészült álmaid konyhája és ennek megfelelően igyekeztél új eszközökkel felszerelni azt, hogy az tartósan kiszolgáljon? Indukciós főzőlapod is van? Akkor már csak az a kérdés, hogy a régi edényeidet használhatod-e vagy újakat kell beszerezned? Segítünk eldönteni.

Az indukciós főzőlap az a modern konyhai eszköz, amely gyorsan belopja magát annak a szívébe, aki sokat ügyködik a konyhában. A hagyományos gáz- vagy elektromos tűzhelyhez képest az indukciós főzőlap forradalmi technológiát alkalmaz, amelynek számos előnye van főzés során.

Indukciós főzőlap
A számos előny közül az egyik és nagyon fontos a könnyű tisztíthatóság / Kép forrása: Oleksandr Pirko / Getty Images

Érvek az indukciós főzőlap mellett

Gyors felmelegedés: gyorsan képes felmelegíteni az edényeket és az ételeket. A mágneses mező által generált hő azonnal a fazék vagy serpenyő aljába kerül, így a főzés rövid idő alatt elkezdődik. Ez pedig azért jó, mert időt és energiát spórol meg nekünk, ráadásul még az ételek ízét és tápértékét is megőrzi.

Pontos hőszabályozás: a főzőlapok hőmérséklete könnyen és gyorsan szabályozható, így könnyedén beállítható a kívánt hőfok. Ezáltal egyszerűen elkerülhető a túlfőzés vagy a leégés.

Energiahatékonyság: mivel csak az edény alját hevíti fel, minimális hőveszteség keletkezik és a főzés során kevesebb energia szükséges. Ez is a költséghatékonyság szempontjából pozitívum, ugyanakkor a környezetvédelem szempontjából is fontos.

Biztonság: biztonságosabbak lehetnek a hagyományos gáz- vagy elektromos főzőlapoknál, mert a főzőlapok csak akkor melegednek fel, ha megfelelően össze van kapcsolva egy kompatibilis edénnyel, ezáltal a véletlen égések vagy sérülések kockázata minimális. Nemcsak gyorsan melegítik fel az edényeket, hanem ez igaz a lehűlésre is.

Könnyű tisztítás: a sima üvegfelület könnyen tisztítható és nincsenek hőszigetelő elemek vagy gázégők, amelyekre figyelni kellene. Elegendő nedves ruhával áttörölni.

Indukciós főzőlap
A modern konyha eleme és a szakácsok kedvence lehet az indukciós főzőlap / Kép forrása: pashapixel / Getty Images

A régi edények sorsa

Az indukciós főzőlap az elektromágneses mezőt használja az edény aljának melegítésére és ehhez az edénynek rendelkeznie kell egy olyan ferromágneses anyaggal (például vas vagy acél), amely reagál az elektromágneses mezőre. Azaz nem minden edény használható a főzőlapon. A hagyományos alumínium, réz vagy üvegedények nem kompatibilisek, mivel ezek az anyagok nem reagálnak az elektromágneses mezőre, így nem is képesek felmelegedni. Az indukciós főzőlapon való sütéshez, főzéshez olyan edények szükségesek, amelyek alján van egy ferromágneses réteg vagy mag.

Ha nem szívesen válnál meg a régi edényeidtől, de nem vagy abban biztos, hogy összeegyeztethető a főzés az indukciós főzőlappal, akkor tesztelni is tudod. Nagyon egyszerű feladat, mert csupán annyit kell tenni, hogy ráhelyezed a főzőlapra az edényt, és ha azt vonzza, akkor nem kell érzékeny búcsút venni. A jó hír, hogy akkor sincs ok az elkeseredésre, ha az edényt nem vonzza a főzőlap. Ekkor ugyan nincs meg a kellő vonzás, de egy indukciós adapter beszerzésével az olyan edények is kompatibilissé tehetők, mint az alumínium, az öntöttvas, a rozsdamentes acél, az üveg vagy a kerámia.

Nyitókép forrása: brizmaker / Getty Images
/otthon/haztartas/indukcios-fozolap-edenyek/