Gyanús jelek, hogy valaki megfigyeli a házad

2020. 11. 24.

A mai bűnözők a megfelelő pillanatig figyelnek és várnak, mielőtt megpróbálnának bejutni.

Betört ablak

Egyes bűnözők egy követ dobnak be a ház vagy az autó ablakán, mielőtt megpróbálnának betörni, csak azért, hogy lássák, mi történik – mondja Joel Logan, egy amerikai biztonságtechnikai vállalat vezérigazgatója. Ha riasztás hallatszik, és a szomszédok kinéznek, hogy megnézzék, mi történik, akkor ez elijesztheti a rablókat. De ha a lakástulajdonosok egyértelműen nincsenek házon belül, vagy a rendőrség soha nem érkezik meg, akkor aznap este vagy nem sokkal később elkövetik a bűntettet. Azonnal hívd a rendőrséget, ha otthon vagy, és helyezz be mozgásérzékelő fényszórókat arra az esetre, amikor éppen nem vagy otthon – javasolja a Logan.

ht91

Sétálgató idegen

Valószínűleg nem ismersz mindenkit a szomszédságodban, de egy bűnöző, aki körbeszemléli a környéket, legtöbbször nem csak úgy néz ki, mint egy ártatlan sétáló. Ha valaki többször elmegy melletted, ellenőrizd a testbeszédét – mondja Logan. – Ha kutyáját sétáltatja, akkor csak körbejárja a környéket. A sportolás közben mászkáló emberek többsége edzőfelszerelést visel, így lehet, hogy egy ilyen ruhát viselő alak hosszú ideig kint van – teszi hozzá. Bármikor nyugtalannak érzed magad, hívd a rendőrséget – javasolja. Jobb, ha később tisztázzátok a félreértést, minthogy később azt sajnáld, nem vetted komolyan a jeleket.

Lelkes fotós

Valaki, aki figyeli az otthonod, fényképezhet. Dokumentálni fogják a rejtekhelyeket és azt, hogy a házak milyen közel vannak egymáshoz – a házak közötti kevesebb tér azt jelenti, hogy nagyobb esély van arra, hogy a szomszéd észrevegye őket – mondja Stern. Ha észreveszed, hogy idegenek gyanúsan viselkednek kamerájukkal, védekezz úgy, hogy saját képet készítesz róluk – javasolja Logan. “Lehet, hogy veszekedésbe keveredsz, de ha egy rossz szándékú ember áll előtted, akkor a lefényképezése jó eséllyel elijeszti őket” – mondja.

Problémák az izzókkal

“A fények betörők ellenségei” – mondja Logan. – Fényeknél könnyen megláthatók. A betörést tervező tolvaj kicsavarhatja a ház körüli izzókat, hogy ne kapcsoljanak be és ne leplezzék le a betörőt. Ellenőrizd az izzókat, ha a lámpák hirtelen elalszanak. Ha csak kicsavarták őket, de nem égtek ki, akkor egy tolvaj lehet, hogy átvizsgálni készül az otthonod – mondja Logan.

Folyamatosan köröző jármű

Nem kell megkérdőjelezned minden elhaladó ismeretlen autót, de vedd észre ha valaki újra és újra áthalad a házad előtt. Figyeld meg hogy látszódik-e a rendszám (ha van egyáltalán neki), ha pedig leparkol az autó de nem száll ki belőle senki, egy újabb plusz gyanús jel.  Jegyezd fel a rendszámot, készíts leírást a sofőrről vagy az autóban ülők számáról, és hívd fel a rendőrséget, ha gyanús a helyzet.

Hiányzik a szemét

Az ellopott személyazonosság értékesebb lehet, mint néhány ékszer és készpénz. “Sok betörő nem is teszi be a lábát egy házba” – mondja Stern. – Elkezdik ellopni a szemetet. Innentől kezdve gyűjtik azokat a dokumentumokat, amelyek tartalmazzák a társadalombiztosítási számodat, születésnapodat és egyéb nyomokat a személyazonosságod ellopásához, valamint hogy milyen típusú munkád van, vagy mikor fogsz nyaralni. Szaggass szét minden papírt, mielőtt kidobnád őket, hogy megnehezítsd a szélhámosok dolgát – mondja Stern.

Képek forrása: pixabay.com