Barion Pixel Forintosítható a 168 órás főállás: az anyaság? Sajnos nem, pedig kéne! – Coloré

Forintosítható a 168 órás főállás: az anyaság? Sajnos nem, pedig kéne!

2024. 06. 30.

Egy nap 24 óra, egy hét 168 óra. Egy hónap 672 óra, egy év pedig 8760 óra. Pontosan ennyi időt vesz igénybe az anyaság egy nő számára, azonban a legtöbb társadalomban mégis alulértékelik ezt a 0-tól 24 óráig tartó, soha véget nem érő, kimerítő, mégis örömteli szerepet. Egy anya nélkül nincsenek gyermekek, egy anya nélkül egy otthon csupán egy lakás négy fallal, egy anya nélkül nincsen élet, és az anyák nélkül nem létezne sem a múlt, sem pedig a jövő!

Mother Carrying Son And Daughter As They Play In Park
fotó: Gettyimages

A nők feláldozzák a testüket, hogy anyává váljanak. Lemondanak az álmaik egy részéről, hogy megadják gyermekeiknek a biztonságot és a stabilitást.

Az anyáknak szinte alig jut idejük saját magukra és gyermekük születésével a párkapcsolatuk is átalakul. Egy családanya számára nincs megállás: a nap 24 órájában azért dolgozik, hogy minden rendben legyen otthon. Mindenkinek legyen mit ennie, legyen tiszták a ruhák, ragyogjon a lakás, minden csipp-csupp ügyet elintéz, cipeli a gyerekeket orvoshoz, iskolába vagy a mamához. Hazafelé bevásárol, majd megfőz, levezetésképpen pedig kitakarítja a lakást. Sokszor több feladaton is ügyködik egyszerre, hogy mindenre jusson idő, hiszen mindig bebizonyosodik, hogy még a 24 óra is kevés.

Az anyagság fárasztó, de az egyik legjobb feladat a világon / Kép forrása: Getty Images
Az anyagság fárasztó, de az egyik legjobb feladat a világon / Kép forrása: Getty Images

Az elmúlt évtizedekben egyre több figyelem irányult arra, hogy az anyák és háztartásbeliek által végzett munka mennyire értékes és alulértékelt. Sokan úgy vélik, hogy az anyaság magától értetődő dolog, viszont ez a szerep valójában egy 168 órás főállás, mégsem pénzben mérik, sokkal inkább elvárják tőlünk, nőktől, hogy életünk legfőbb célja legyen, hogy utódokkal ajándékozzuk meg a bolygót! Ha egy nőnek viszont nem ez a legfontosabb küldetése az életben, azt megvető pillantásokkal illetik. Ha nem akarsz gyereket, megvetnek az emberek, ha gyereked van és dolgozni akarsz, elítélnek, hogy miért nem inkább a gyerekeddel töltöd az összes időd.

Portrait Of Senior And Young Woman
fotó: Gettyimages

Ha gyereked van, és jelentkezel egy állásra, inkább nem téged választanak, mert azt hiszik, nem fogod komolyan venni a munkád. Ha nincs gyereked és az állásinterjún elmondod, hogy szeretnél kisbabát, nem vesznek fel, mert nem akarnak újra az utódod megtalálásával bajlódni a munkáltatók, ha szülési szabadságra mennél.

Szuperanya
fotó: Getty Images

Egy anya sosem lehet beteg, egy anya sosem lehet fáradt, és egy anya nem ihat meg este egy pohár roséfröccsöt, mert egy anya mutasson példát a világnak és legyen tökéletes! Az anyaság valójában a 22-es csapdája, de be kell vallani, hogy ezért az érzésért megéri megszületni. Viszont még jobb lenne, ha az anyákat jobban megbecsülné, megértené és támogatná a világ, hiszen nélkülük nem létezne az élet!

#anyavagyok

Nyitókép forrása: Getty Images

/otthon/haztartas/forintosithato-aaz-anyasag/