Barion Pixel Ékszertárolás helyesen: így ne tedd tönkre a kedvenc darabjaidat – Coloré

Ékszertárolás helyesen: így ne tedd tönkre a kedvenc darabjaidat

2022. 11. 17.

Talán nem is tudtad, de az ékszertárolásnak is vannak szabályai. Most eláruljuk, mi történhet, ha az ezüst, a réz és más anyagú darabokat együtt tárolod…

Talán már veled is előfordult, hogy vásároltál vagy kaptál ajándékba egy ékszert, és járt hozzá egy figyelmeztetés: tárold külön! Mire gondoltál, amikor ezt megláttad? Biztosan a karcolódásra és az oxidációra. Pedig ennél sokkal többről van szó, ezért összeszedtük az ékszertárolás szabályait.

Az ékszertárolás szabályai

Elemek és fémek

Valószínűleg eszedbe se jutott, de ha két fémet együtt tárolsz, akkor alapvetően egy akkumulátort, egy galvánelemet hozol létre, ahol az ionok áthaladnak egymáson, és ez korrózióhoz vezet. Ez spontán oxidációs-redukciós reakciókat vált ki, amelyek az ékszerek kilyukadását és elszíneződését eredményezik. Erre a reakcióra leginkább a réz ékszerek hajlamosak, az ezüst pedig inkább az oxidálódásra.

Az, hogy egy darab milyen gyorsan oxidálódik, nagyban függ az ötvözet százalékától. Ha megveszel egy arany nyakláncot, az nem jelenti azt, hogy egy tiszta arany ékszert vásároltál magadnak. Sokszor az ékszer csak bizonyos százaléka arany, a többi komponens általában ezüst és réz kombinációja. Ha a fehéraranyat nézzük, akkor vagy nikkel van benne ötvözetként vagy irídium. A rózsaaranyban több a réz, mint az ezüst, a zöld aranyban pedig fordítva.

ékszertárolás
Kép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

Karcolódás

A fémek karcolódása a különböző keménységi szintjük miatt következik be. Például a platina nem oxidálódik, de megkarcolódhat, mert egy kicsit lágyabb, mint az arany. Így ha együtt tárolod őket, az utóbbi összekarcolhatja.

Levegő

A levegőnek való kitettség nagymértékben hozzájárul az oxidációhoz. A szakértők egyetértenek abban, hogy az ékszerek egyenkénti tárolása tiszta, száraz környezetben továbbra is a legoptimális módszer a karc- és foltmentesség megőrzésére.

Ez persze nem jelenti azt, hogy mostantól minden ékszerednek külön-külön ékszerdobozt kell venned: az is elég, ha olyat választasz, amiben el tudod különíteni a tárgyakat valamilyen elválasztó segítségével.

ékszer tárolás
Kép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

Mit tegyél, ha már baj van?

Ha későn érkezett a cikkünk, az ékszereiden foltosodást vagy karcolódást veszel észre, akkor sincs minden veszve. Ezüst esetén használhatsz kereskedelmi forgalomban kapható ezüsttisztítót, de az arany esetében már érdemes ékszerészhez fordulni, hogy egy polírozókorongon kifényesítsék. Erre a karbantartásra évenként egyszer szükséged lehet, ha tökéletes formájukban akarod megtartani a nyakláncaidat, gyűrűidet, egyéb ékszereidet.

Figyelj arra, hogy azért túlzásba ne ess a tisztogatással, nehogy azzal okozz sérülést.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

Forrás: HuffPost