Fontos, hogy a bolygónk helyett, az ő nevében gondolkodjunk! Mielőtt kidobnánk a konyhai hulladékot, a kuka előtt gondoljuk végig, hogy mit tudnánk azzal kezdeni! Semmit? Akkor mehet a speciális edénybe, a Morzsiba!
Jó ideje halljuk, hogy bajban van a Föld, ám a probléma abban is rejlik, hogy a nagy gyáróriásoktól, a politikusoktól, a környezetvédőktől és a tudósoktól várjuk a megoldást, pedig minden egyes ember hozzájárulhat ahhoz, hogy segítse bolygónkat.
Nem minden hulladék, ami szemét!
A te füledbe is visszacseng felmenőid szava, miszerint ne pocsékolj semmit sem? Nagyanyáink abban a korban éltek, amikor az ételek alapanyagait jószerivel a saját kertjükből, a ház körül szerezték be.
Nézz csak szét a boltokban! A termékkínálat igen bőséges, amely azonban azt az érzetet kelti bennünk, hogy nem kell óvatoskodnunk, hiszen van abból még. Ugyanakkor azt a világot éljük, amikor mindennél nagyobb szükség van a tudatosságra a saját, de még inkább a fiatalabb generációk érdekében, ha élhető környezetet szeretnénk rájuk hagyni.
A szelektív hulladékgyűjtés az egyike annak a tudatosságnak, amelyet megtehetünk környezetünk védelmében. A szelektív gyűjtés azonban nem áll meg a papírnál és az üvegnél, hiszen a konyhai hulladékok egy részét is hasznosíthatjuk – méghozzá a javunkra!
Hasznosítsd, ha tudod!
Nézz kicsit más perspektívából a konyhában keletkezett hulladékra. Fedezd fel a az abban rejlő lehetőségeket. Gondold át, hogy mire tudnád felhasználni!
Komposztálás
Ez az egyik legjobb módja a konyhai zöld- és élelmiszerhulladék újrahasznosításának, mellyel egyúttal a természetes körforgást is támogatjuk. Egy jól működő komposztálóban a konyhai zöld- és élelmiszerhulladék lebomlik, és értékes tápanyagként használható akár kinti, akár benti növényeink földjében. A komposztálóba helyezhetők a főtt ételmaradékok, a feldolgozott élelmiszerek, húskészítmények, zöldségek és gyümölcsök héja, a kávézacc, a tojáshéj, sőt a tejtermékek, konzervek is. Kerüljük azonban a nyers hús és csontok komposztálását. Ezek komposztálása több okból sem ajánlott, mivel ezek bomlása erős, kellemetlen szagot okoz, vonzza a kártevőket és a baktériumok miatt fertőzési kockázatot jelenthetnek. Ezenfelül biztosítani kell a megfelelő levegőzést és nedvességet, hogy a bomlási folyamat megfelelő legyen.
Újrahasznosítás a kertben
A kert nemcsak a növények és állatok otthona lehet, hanem az a kis természetes birodalom, ahol a saját zöldségeink és gyümölcseink megteremnek. Munkát igényel a velük való foglalkozás, de hosszú távon megéri, ráadásul a konyhából származó hulladék újraéledhet úgy, hogy azokat újraültetjük. A saláta és a káposzta torzsáját nem szoktuk felhasználni az ételekhez, de a kertben helyet kaphatnak! Mielőtt kiültetnénk, a torzsát rakjuk vízbe, és miután megjelentek az új hajtások már csak ki kell ültetnünk. A már csírázó burgonya is kiültethető!
Természetes tisztítószer
Bizonyos konyhai hulladékok remek házi tisztítószerként is funkcionálhatnak. A vízbe áztatott citromhéj például hatékony tisztítószer; szórófejes flakonból adagolva könnyen használható az otthon tisztasága érdekében. A kávézaccról tudjuk, hogy semlegesíti a szagokat és bizonyos növények számára ideális környezetet biztosíthatunk, ha a földjéhez adagoljuk, ugyanakkor remek természetes súrolószerként is megmutathatja az erejét.
Állati takarmány
Háziállataink számára remek étrendkiegészítést jelenthet a konyhából kikerülő zöldhulladék. Azonban fontos figyelembe venni az adott állatfaj étrendi igényeit és az esetleges allergiákat vagy mérgező hatásokat, így például ügyelni kell arra, hogy a romlott, penészes darabokkal ne kínáljuk őket. Ugyanígy mérgezőek lehetnek a hagymafélék maradékai és a zöld paradicsom vagy burgonya is, azok szolanin tartalma miatt.
DIY ötletek
Akinek van ideje és kreativitása, az a szemétből is értéket tud varázsolni. Egyes konyhai hulladékokban ugyanis több is lehet, mint gondolnánk! Ha a narancshéjat ügyesen távolítjuk el és abba egy teamécsest helyezünk, az nemcsak hangulatot, de kellemes illatot is ad az otthonunknak. A feltört tojáshéj apró cserépként is tovább működhet, még apróbbra törve pedig mozaikként felragasztható egy kisebb pohárra, és dekorációs elemként, gyertyatartóként élhet tovább.
Dobd ki, ha nem hasznosíthatod
A konyhai zöld- és élelmiszerhulladék kezelése közös ügy, ezért annak a háztartásokból kell indulnia! Ezért a MOHU 14 város társasházas övezetében pilotként elindította a házhozmenő konyhai zöld- és élelmiszerhulladék gyűjtést, és folyamatosan vizsgálja a tapasztalatokat, visszajelzéseket.
A pilotban résztvevő lakók kapnak egy, Morzsi nevű 5 literes élelmiszerhulladékgyűjtő edényt. Emellett a társasházak számára kiosztanak egy-egy 120 literes barna kukát, amikbe a Morzsi tartalmát lehet üríteni. Az elszállítást követően a konyhai zöld- és élelmiszerhulladék többségében biogázüzemekbe kerül, ahol a szerves hulladékból két értékes anyag keletkezik, biogáz és szilárd növényi tápanyag. Ez utóbbi komposztanyagként 100 százalékban a mezőgazdaság működését támogatja.
A Morzsi hátoldalán leírás olvasható arról, mit szabad beledobni és mire kell figyelnünk. A konyhai zöld- és élelmiszerhulladékot gyűjtő kukában sokféle szerves hulladék elhelyezhető: például gyümölcsök és zöldségek maradékai, kávézacc, teafű (viszont a filter nem), fűszerek, tojáshéj, főtt ételmaradékok, pékáruk vagy épp feldolgozott élelmiszerek és húskészítmények is. Fontos viszont, hogy nem szabad beledobni csontot, az élelmiszerek csomagolását, papírzsebkendőt, pelenkát. A bedobható élelmiszerek listája itt is megtalálható. Ha pedig nincs Morzsi, akkor se aggódjunk, hiszen egy hagyományos vödör vagy egy bármilyen, akár használaton kívüli lábas vagy tál is megteszi! Az ebben gyűjtött konyhai zöld- és élelmiszerhulladék hulladékudvarokban is leadható. A MOHU térképes keresőjén lehet kikeresni, hogy melyik hozzád közel lévő hulladékudvarban adható le: MOHU | Térképes kereső. A lényeg a szándék, s ha van szándék, onnantól minden megoldható!
Nyitókép forrása: Getty Images