Útlevél színesben, avagy mit jelentenek az útlevelek színei?

2021. 09. 04.

Mit viszel magaddal, ha bárhová elindulsz? Kulcs, iratok, telefon, pénz, pénztárca… Ezek biztos a legfontosabbak és elmaradhatatlanok. És ha utazol?

Fontos okirataink között szerepel a személyi igazolvány, amely a lakcímkártyával együtt érvényes. A vezetői engedély is alkalmas személyazonosításra, de ha külföldre utazunk (EU-n kívül), akkor szükségünk van útlevélre is.

Figyelted már, hogy míg a te kezedben lévő útlevél borítója bordó, addig a más országok állampolgárainak kezében ettől eltérő színű útlevél lehet? Ha erre felfigyeltél, akkor felmerülhetett benned az a kérdés, hogy miért is van többféle színben? Utánajártunk, hogy választ adjunk a kérdésre.

Négyféle, mégis sokféle

A világon használt útlevelek színe alapvetően négyféle: fekete, kék, piros vagy zöld, s ezeknek a színárnyalataival is lehet találkozni. A színek kifejezhetik például az adott nemzet identitását, politikáját vagy földrajzi elhelyezkedését. A színeket illetően nincsenek konkrét előírások, azonban a méret és a forma meghatározott.  

Fekete

Nem a leggyakoribb szín. A fekete borítójú útleveleket leginkább az afrikai országokban használják. Új-Zéland nemzeti színe a fekete, így nem sokat gondolkodtak azon, hogy az útlevelük is az legyen. India is a feketét választotta. Az USA és Mexikó is használ fekete borítót, mégpedig a diplomaták kapják ezt a változatot.

Kék

A kék szín jelentheti az eget vagy a vizet, ezért a karibi országok rendszerint a kék valamelyik árnyalatát használják útleveleiken. Ugyanakkor az új világ országaiban is a kék a megszokott szín. Az USA, Kanada és Ausztrália is kék borítót használ, kivéve a diplomaták (lásd. Fekete).

Utlevel (2)
Kép forrása: pixabay.com

Piros

Sok ország alkalmazza a pirosat és annak többféle árnyalatát útlevélborító gyanánt, és ez az általános az Európai Unió tagállamaiban is (az Európai Uniós diplomatáké zöld). Ennek megfelelően Magyarország is bordó borítójú útleveleket bocsát ki. Mielőtt a múlt politikai rendszerében, a kommunizmusban keresnénk a szín eredetét, annak semmi köze a színválasztáshoz.

Zöld

Ez a szín a muszlim vallásra is utal, amely szimbolizálja a természetet. Mohamed próféta hívei tehát előszeretettel választják a zöldet útlevelüknek. Egyes nyugat-afrikai országok is ezt használják, mint ahogy Mexikó is.

Utlevel (3)
Kép forrása: shutterstock.com

Egyedi

Előírás csak a méretre és a formára vonatkozik az útlevelek esetében, ezért néhány állam úgy gondolta, hogy az általánosan használt négy szín helyett teljesen mást használnak. A szingapúriak útlevélfedele narancssárga és már messziről virít a kezükben. A finnek útleveleinek lapjaira rénszarvasokat nyomtak, így, ha azt valaki gyorsan pörgeti, akkor egy kedves képsorozat tárul elé.

Borítókép forrása: pixabay.com