Utazz mínuszokban is: Téli látnivalók a Balatonnál

Nem csak fürdőruhában, hanem réteges öltözetben is megéri megnézni a Balatont.

Ha a Balatonról a lángos illata, a kíváncsi hattyúk és a vízibiciklizés jut eszedbe, akkor valószínűleg nem vagy egyedül, és még nagyjából 9 millió embernek ugyanez a kép ugrik be egyből róla, azonban érdemes megemlíteni, hogy télen épp annyira érdekes Magyarország legnagyobb tava, mint nyáron.

A hideg hónapokban ugyan csobbanni sajnos nem lehet, de remek kalandokat rejt az északi és a déli part is. Bemutatjuk a Balaton néhány rejtett gyöngyszemét, amiket szuper ötlet a hidegebb hónapokban felfedezni.

Hévízi-csatorna

Kenuzás télen? Az igazi adrenalinfüggő túrázóknak már fel is csillant a szeme, a kényelmesebbek azonban valószínűleg inkább elhúzták a szájukat erre a gondolatra, pedig valóban óriási élmény a téli kenutúra a Hévízi-lefolyón, aminek különlegessége, hogy még a leghidegebb hónapokban is 15 fokos a hőmérséklete.

Nagyjából tíz kilométeren át evezhetsz a télen is meleg vízű lefolyón, közben megcsodálhatsz néhány ritka növényt és halfajtát, sőt, azért ajánlott télen kipróbálni ezt a túrát, mert nyáron nem is tudod, hiszen a nyári időszak alatt tilos zavarni a lefolyóban élő állatvilágot. Márciusig látogatható a különleges csatorna, ami feledhetetlen élmény lesz neked is.

bnfp.hu

Káli-medence

A Káli medence nyáron is az egyik leglátogatottabb környék, a helyi boroknak és a gasztronómiának még a külföldiek is csodájára járnak. Télen nem maga a medence és annak falui a legizgalmasabbak, hanem a felülnézete. Mászd meg a Szent György-hegyet vagy a Kopasz-hegyet, és gyönyörködj a Káli-medencében, sétálj el a Szent György-hegyi bazaltorgonákhoz, és csodáld meg téli kinézetüket. Hidd el, nem fogsz fázni, a túrázás közben rendesen átmelegszel, a látvány miatt pedig határozottan megéri egy kis testmozgást beiktatni. Ha egyenesen a bazaltkúpokhoz mennél autóval, akkor Hegyestűt írd be a GPS-be.

Koloska-völgy

Ha érdekel a téli állat- és növényvilág, irány a Koloska-völgy. A balatonfüredi erdőben találod a Koloska-völgyi vadasparkot, ahol szarvasokat, őzeket, muflonokat láthatsz, a téli hangulatban teljesen egy mesebeli tájon érezheted magad. Az igencsak nagy parkban akár egész nap is elsétálhatsz, ha pedig panorámát is néznél, akkor megcsodálhatod a Balatont a Jókai-kilátóból.

Siófoki víztorony

Ha nyáron a déli part szerelmese vagy, térj vissza télen is, és csodáld meg a siófoki víztorony magasságából a környéket. Garantáltan rád jön a nosztalgikus hangulat, és toronyból elképzeled, ahogy hamarosan már a szezon első fagyiját eheted a kedvenc nyaralóhelyeden.

Hegymagas

Szeretnél egy jót sétálni egy gyönyörű mesevilágban? Vessz el Hegymagas falujában, ahol egy délutánra te lehetsz egy romantikus film főszereplője. A mindössze 300 fős falu a Tapolcai-medencében, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén található, legszebb kilátó pontja a Lengyel-kápolna előtti tér, ahonnan rálátni Badacsonyra, és jó néhány hektár szőlőre. A kápolnától néhány méterre áll a 18. században épült Tarányi présház, ami kihagyhatatlan számodra, ha kedveled a különleges épületeket.

Borítókép forrása: Unsplash

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Gyökerestül megváltozott az élete a Squid Game 77 éves sztárjának