Barion Pixel Őszi kirándulás a mesék világába: a Cifra palota – Coloré

Őszi kirándulás a mesék világába: a Cifra palota

2020. 11. 24.

Valószínűleg nincs olyan olvasó, aki ne kezdte volna el dúdolni a dallamot, amit az egyébként valóságban is fellelhető épület ihletett. A kellemes őszi kirándulás célpontjának is ideális Cifra palota, Kecskemét egyik fő látványossága, ahol egyébként van még mit megnézni!

A Kecskeméten található volt bérház, ismertebb nevén a Cifrapalota, igazi történelmi gyöngyszemekkel és pompás festményekkel várja a kulturálódni vágyókat, ugyanis a gyerekdallal ellentétben múzeumként funkcionál.

U2 Cifra Palota

A Főtéren álló házat az 1900-as évek elején Márkus Géza tervezte, s építette meg a szecessziónak hódolva, melybe keveredett egy kicsi a népi kultúra hagyományos motívumaiból is. A homlokzat és annak hullámvonalú lezárása egyértelműen a népi kultúra előtt tiszteleg, ami kiegészül a világhírű magyar porcelángyár termékeivel, a Zsolnay fémjelzésű mázas homlokzatdíszekkel és a tetőcserepekkel.

A Cifrapalota valóságos festészeti műkincslelőhely. Olyan nagy nevek vászonra vitt ecsetvonásai díszelegnek a falakon, mint: Munkácsy Mihály, Székely Bertalan, Márffy Ödön, Gulácsy Lajos, Rippl-Rónai József, Vaszary János, Czigány Dezső festményei. Ezen felül persze számos nagy alkotó képei helyet kaptak, pl.: a Képtár legnagyobb gyűjteménye a miskei Tóth Menyhért életműve, amely 2000 festményből és 8000 grafikából áll.

A múzeum állandó kiállítása során a „Nagyurak és vezérek – Híres avar leletek a Kiskunságból” című gyűjtemény, és Képzőművészeti állandó kiállítás tekinthető meg. Jelenlegi időszakos kiállítás „A beszélő köntös” nyomában” címmel nyitott július végén, és egészen februárig megtekinthető.

A Cifra palotán túl

Kecskeméten a fent bemutatott épületen túl van még látni való! Ilyen a Kossuth tér, ahol akármerre pillantunk templomtornyot látunk. Gyalogosok, biciklisek jól megférnek a látványos téren, ami gyakran ad otthont fesztiváloknak, karácsonyi vásároknak és lokális eseményeknek.

Ha már Kecskemétre vitt az utunk, akkor a Kiskunsági Nemzeti Parkot se hagyjuk ki, ahol minden héten új programokkal várják a látogatókat. Madárles, őszi túra, családi piknik mind-mind kiváló helyszínt nyújt a nemzeti park számukra.

A kirándulást követően a Zwack Kecskeméti Pálinka Manufaktúra tökéletes desztináció, ahol szintén kellemes időtöltés várja a látogatókat. Kóstolás és főzés folyamatának állomásai – van ennél jobb?

Ha viszont a szesszel átitatott program helyett mégiscsak a természetbe vágynánk, akkor a Kecskeméti arborétum télen-nyáron szépséges látványt nyújtó parkjában barangolhatunk.

Forrás: Pixabay.com

0 /eletmod/utazas/oszi-kirandulas-a-mesek-vilagaba-a-cifra-palota/