Barion Pixel Négy hasznos tipp a nyaraláshoz, hogy ne a rosszullétről és a hasfájásról szóljon az út – Coloré

Négy hasznos tipp a nyaraláshoz, hogy ne a rosszullétről és a hasfájásról szóljon az út

2020. 11. 24.

Ki ne emlékezne a Sex and the City ikonikus jelenetére, amikor Charlotte egy kiadós távol-keleti vacsorája csillapíthatatlan gyomorrontással zárul. Tény, ami tény, hogy a kirándulás kardinális kérdése az étkezés, elvégre az európai vagy hovatovább, a magyar gyomor nem bírja szó nélkül az indiai vagy épp távol-keleti gasztronómia csodáit. De nem is kell annyira messze menni egy kiadós utazási rosszul léthez. Mire figyelj oda, ha kirándulni, nem pedig a vécé fölött görnyedni akarsz?

Az utazás első nagy kihívását a bepakolást és a megérkezést követően az étkezés jelenti. A gyakorlott utazók nagyjából tudják, hogy mit szabad és mit nem szabad elfogyasztani egy idegen országban, illetve mi számít ihatónak és mi nem, ismerve saját szervezetük tűrésküszöbét a környezet adta étel és itallehetőségeket illetően. Néhány jó tanáccsal, azonban még őket is ellátnánk.

U19 utazas eves

A kézmosás, már nem is kérdés

Az első és legfontosabb, hogy mindig, minden körülmények között moss kezet! Ha mégsem sikerül, akkor tarts magadnál kézfertőtlenítőt, mert olykor az is életet menthet, ha komoly fertőzés vagy az európaiak számára halálos, helyi kórokozó van jelen.

Fogat mosni ásványvízzel?

Elég burzsujnak hangzik, de inkább praktikus, mintsem rongyázást hirdetendő. A gyomorrontásmentes nyaralás második lényeges eleme, hogy a tisztálkodáshoz használt folyadékot is inkább ásványvízből nyerjük. Tehát fogmosáshoz inkább a boltban kapható palackozott vízzel öblögessünk. Noha ez leginkább azokra a régiókra vonatkozik, amelyek Európán kívül találhatók.

Inni, enni: mikor és mit?

A fentiekből következik a hármas pont. Ha olyan országba készülünk, ahol ajánlatos palackozott vizet vásárolni, és azt fogyasztani a csapból folyó helyett, akkor érdemes elkerülni az összes olyan helyi árust, aki a helyi víz felhasználásával készíti az ételeit, és bármennyire is csalogatók a jégkrémek, fagylaltok, azt is érdemes kerülni, pontosan a fenti okok miatt.

Talán senkinek nem kell jobban hangsúlyozni a kelleténél, de csak és kizárólag olyan helyről vásároljunk ételt, aminek a higiéniája megfelelőnek tűnik, valamint csak és kizáróan teljesen átsült húsokat vásároljunk, a zöldségeket és gyümölcsöket pedig nagyon aprólékosan és alaposan mossuk meg.

Érdemes nagyobb forgalmú boltokban vásárolni, mert az árukészlet ott frissebb, így kisebb az esély a kórokozók és fertőzések összeszedésére.

Mi legyen a helyi specialitások sorsa?

A gurmanok nyilván ki akarják próbálni a helyi specialitásokat, ami rendben is van. Viszont, mindenekelőtt érdemes tájékozódni az interneten az adott étel hozzávalóiról és esetleges mellékhatásairól, valamint olyan étteremben kipróbálni azt, ami nemzetközi színvonalon mozog.

Sajnos könnyedén összeszedhető az ételből vagy italból bármilyen bélrendszeri fertőzés, ami derékba tudja törni az ember vakációját. A hányás, hasmenés, láz nem a legjobb úti társ. De szerencsére megelőzhető a kellemetlen fertőzés, ha tényleg betartjuk a fenti tanácsokat, és kellő fenntartással kezeljük a lokális gasztronómiát.

Forrás: Pixabay.com

0 /eletmod/utazas/negy-hasznos-tipp-a-nyaralashoz-hogy-ne-a-rosszulletrol-es-a-hasfajasrol-szoljon-az-ut/