Helyek itthon, melyeknek gyógyító erőt tulajdonítanak

2021. 03. 09.

Hinni a természetfeletti erőkben és azok nyomait keresni a Földön nem újkeletű dolog, világszerte találunk olyan helyeket, melyek energiáiban évezredek óta hisznek az emberek. Ilyen például a mexikói Tulum, az angol Glastonbury és a Stonehenge vagy a kalifornai Shasta-hegy, amelyeknek spirituális aurát tulajdonítanak. A hiedelem szerint ezekre a helyszínekre ellátogatva kigyógyulhatunk betegségekből, testileg és lelkileg is feltöltődhetünk a felszálló energiáknak köszönhetően.

Ha kevésbé vagyunk spirituális beállítottságúak, vagy nem hiszünk ezeknek a legendáknak, a táj szépségéért, a friss levegőért és a természet közelségéért is érdemes ellátogatni a következő helyekre.

Dobogó-kő, Visegrádi-hegység

Melyik másik hellyel is kezdhetnénk a felsorolást, mint a Föld szívcsakrájaként is emlegetett Dobogó-kővel, aki a nevét is innen kapta (a csakra pontos helyének a Ferenczy-sziklát szokták mondani). A Visegrádi-hegység legmagasabb hegye közigazgatásilag Pilisszentkereszthez tartozik, és itt épült országunk egyik első turistaháza is 1898-ban, amely Eötvös Loránd nevét viseli. Ez a korai dátum annak tudható be, hogy könnyű megközelíthetősége miatt a terület hamar népszerű lett a fővárosból érkező túrázók körében, a 19. század végén már elkezdték kijelölni a turistaösvényeket is. A legelső síközpont is itt jött létre 1926-ban.

Boldogasszony köve, Bükkszentkereszt

A magyar mondák, vallásos múltunknak köszönhetően, sokszor kapcsolódnak bibliai szereplőkhöz, ilyen a Boldogasszony kövének meséje is. Bükkszentkereszt az Északi-középhegység egyik kis faluja, 600 méterrel fekszik a tengerszint felett, ezzel országunk második legmagasabban fekvő települése (az első hely Mátraszentimréé). A néprajzi gyűjteményen, az üveghuták múzeumán, Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember gyógynövénykertjén és a páratlan természeti látnivalókon kívül egy szikla miatt is gyakran látogatnak ide turisták. A Boldogasszony kövének legendája szerint Szűz Mária, Jézus anyja fia halála után nekiindult a világnak, útja pedig Bükkszentkereszt felé vezette, ahol megpihent egy sziklán. A hatalmas kövön ekkor megjelent egy mélyedés, mely Mária testének formáját vette fel, és a nő gyógyító erővel ruházta azt fel. A gyógyulni vágyók évtizedek óta keresik fel ezt a helyet annak reményében, hogy a kő ereje megsegíti őket.

Attila-domb, Tápiószentmárton

Egy ezerhektáros, gyógyító erejű dombot hívnak Attila-dombnak Pest megye Nagykátai járásában, az ott mérhető energiasugárzást a mérnökök a Föld mágnesességével magyarázzák. A közelben található a Kincsem Lovaspark, mivel a csodaló ezen a helyen született 1874 tavaszán, és a hely “mágikus erejére” is épp egy paripa gyógyulásából kifolyólag jöttek rá a helyiek. Azt mesélik ugyanis, hogy évekkel ezelőtt az egyik beteg állatot felvitték a dombra, ahonnan mindenki megdöbbenésére egészségesen tért vissza. Az idelátogatók sokszor arról számolnak be, hogy zsibbad a kezük és a lábuk, és a betegek egészségi állapotuk javulásának reményében keresik fel az Attila-dombot – mely egyébként arról kapta a nevét, hogy az ott talált régészeti leletek miatt úgy gondolják, hogy itt állhatott valaha a hun fejedelem palotája.

Hegyestű, Balaton-felvidék

A Balaton-felvidék egyik legegyedibb látnivalója Monoszló és Zánka között található. A Hegyestű valaha bazaltbánya volt, 1930-tól negyven éven át működött, majd természetvédelmi területté nyilvánították. A tanúhegy valójában egy valaha működő vulkán kürtője, mely a bányászat során lett látható, és jellegzetes mintázatát a bazaltoszlopoknak köszönheti. Azontúl, hogy csodálatos fotókat lehet róla és a tetejéről elénk táruló panorámáról készíteni, ennek a helynek is gyógyító erőt tulajdonítanak. A megfáradt túrázók testi-lelki feltöltődésről számoltak be a Hegyestű tetején.

Borítókép forrása: YouTube