Három kilátó, amit vétek kihagyni!

2020. 11. 24.

Pazar panorámát kínáló kilátók, az ősz szépségét, a végtelen természetet láthatóvá tévő építmények felkeresése kiváló rekreációs alternatíva, illetve megfelelő kihívás is, hiszen feljutni a tetejükre már önmagában erőt próbáló feladat.

Prédikálószék, Visegrád teteje

Prédikálószéken, a Visegrádi-hegység 639 méter magas csúcsán található, 12 méteres létesítmény megér egy pillantást.

U3 Pilis kilatok

A természetjárók körében nem csak a fantasztikus panoráma miatt népszerű a Prédikálószék hegycsúcsa, hanem például az elérhető közelségben lévő, szintén rendkívül frekventált kirándulócélpontok, a Rám-szakadék és a Vadálló-kövek miatt is. Évente sok százezren döntenek úgy, hogy erről a csúcsról tekintenek körbe a térségre, vagy pihennek meg és piknikeznek egyet a rendelkezésre álló padokon és asztalokon.

A Pilisi Parkerdő Zrt. Koller József Ybl-díjas építész tervei alapján, 2016 tavaszán kezdett a Prédikálószékre megálmodott kilátó építésébe, és a helyszínen rendelkezésre álló közjóléti infrastruktúra további fejlesztésébe. A parkerdőgazdaság a tervezés során különös hangsúlyt fektetett egyrészt a hely korábbi állapotának megőrzésére (a kilátópont természetes képződményét ezért érintetlenül hagyta), másrészt az építés során a terület állat- és növényvilágának védelmére (a madarak költési időszakában és a növények vegetációs idejében, a természetvédelmi törvénnyel összhangban az építkezés szünetelt). A kilátó építése során környezetre veszélyes anyagot nem használtak fel.

Xantus János Gömbkilátó – az év kilátója

Ezen kilátók sorába illeszkedi a balatonboglári Xantus János Gömbkilátó, ami idén egyébként megnyerte az először meghirdetett év kilátója szavazást. Az 1950-es években készített kilátó 3901 szavazattal nyerte el a címet.

A versenybe szállt tíz kilátóra több mint tizenhatezer szavazat érkezett. Két kilátó – a Zengő-kilátó és a Xantus János Gömbkilátó – fej-fej mellett haladt a szavazás alatt, amelyet végül a balatonboglári épület nyert meg 3901 vokssal.

A Gömbkilátót az 1950-es évek elején a Székesfehérvári Fémmunkás Vállalat készítette alumíniumból, bemutatták a brüsszeli világkiállításon, később a Budapesti Nemzetközi Vásár ideiglenes látványossága lett. A kilátó az 1960-as évek végén kapta meg végleges helyét a vulkanikus eredetű Várdob csúcsán. A gömb 165 méter magasságban áll, 15 méter átmérőjű és 240 háromszöglemez alkotja. Zics László építész javaslatára díszkivilágítással látták el, ami az északi partról is könnyen felfedezhető.

Érdekessége, hogy erős szélben akár több métert is kilenghet, de rugalmas szerkezetének köszönhetően elnyeli a szél által keltett mozgási energiát. A Balatonboglár egyik jelképévé vált kilátóból káprázatos panoráma nyílik a Balatonra – olvasható a közleményben.

Siófok és a Víztorony kilátó

A déli parton található a Siófokon álló Víztorony kilátó. Az ipari műemlék tornyot sokáig le akarták bontani, de az önkormányzati tulajdonba kerülése után a testület úgy döntött kihasználják remek adottságait. 2011 novemberére elkészült a felújítás, és birtokba vehették az emberek. A torony lábánál egy üvegfalú körépületet építettek, ahol turisztikai iroda kapott helyet. Az épület északnyugati oldalán két panoráma lift működik, ami felvisz a kávézó egyes szintjéig. A panorámát üvegfalú körteraszról lehet megcsodálni, a glóbuszban kiállítótér és kávézó várja a vendégeket, a legfelső szint egy része forog.

Forrás: Pixabay.com