Egy tipp, amiért hálás leszel – keresd fel Nógrád megyét!

Úgy tűnik, egy időre vége a kánikulának, jöhetnek a szuper őszi kirándulások. Nógrád megye látnivalóit ajánljuk a figyelmedbe, amelyek között vallási turisztikai célpontok, geológiai tanösvények és természetesen erdei- és vártúrák is szerepelnek. Akár az őszi szünetre is érdemes betervezni!

Buddha Park

Salgótarján építészetileg legfeljebb a szocialista realista stílus kedvelőinek az érdeklődését keltheti fel, a környékén viszont remek kirándulásokat lehet tenni. Már a dél felől a városba vezető 21-es út mellett fekvő Kőrösi Csoma Sándor Emlékparkban (Buddha Park) érdemes egy kis kitérőt tenni Taron. Egészen különleges hangulata van a Tara templomnak, a Kőrösi Csoma Sándor emlékére emelt kegyeleti emlékműnek, a Békesztúpának és a Múzeumnak. Aki apró, keleti ajándékokkal szeretne hazatérni, nézzen be a Tara Kávézóba, ahol hétvégén különleges italokat és keleti falatokat is felszolgálnak.

Bekesztupa
A Békesztúpa Taron / Fotó: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Mátraverebély – Szentkút

Sajátos – és egy kicsit tudathasadásos – élmény negyedórán belül megérkezni a leglátogatottabb magyar katolikus kegyhelyre, Mátraverebély-Szentkútra, amit évente 200 ezer zarándok keres fel. A ferences rendház által működtetett központ látványosságai közé tartozik a műemléki védettségű barokk kegytemplom, a remetebarlangok, a Szent László-forrás és a Vadászgödör. Előzetes jelentkezéssel geológiai túrákon is részt lehet venni. A Szent Jakab étterem palóc specialitásokat kínál, sőt Mátrai betyárleves, Szent Benedek szarvassült, Szent Jakab tál és a Szerzetesek titka nevű fogás is szerepel az étlapon.  

Matraverebely Szentkut
A ferences rendi kolostor a bazilikával / Fotó: Wikipedia

Salgó vár

Salgótarján csodás természeti környezetben fekszik, az erdei túrákat semmiképpen nem érdemes kihagyni. Gyönyörű, és a turistajelzések alapján könnyen követhető ösvény vezet fel a Tóstrandtól a Salgó várába, ahonnan páratlan panoráma nyílik a városra és közeli, de már Szlovákiában fekvő Somoskő várára, és ahonnan tiszta időben a Tátra csúcsai is látszanak. A vártól mindössze néhány száz méterre helyezkedik el a szintén jól kijelzett Boszorkánykő (Kis-Salgó szikla). Állítólag annak idején itt szabadultak meg a boszorkánynak tartott asszonyoktól, de él egy másik legenda is, ami szerint itt gyülekeztek, és innen rugaszkodtak el seprűjükön a boszorkányok. A mi szempontunkból az érdekes, hogy a panoráma szédítő, és a kihelyezett információs tábláknak köszönhetően egy geológiai tanösvényen is végigsétálhatunk.

Salgo Boszorkanyko
Márciusi kép a Salgó várából, előtérben a Boszorkánykővel / Fotó: Vámos Éva

Eresztvényi Látogatóközpont

A vár közelében fekszik a Novohrad-Nógrád Geopark részét képező Eresztvényi Látogatóközpont, ahol elfogyaszthatunk egy remek kávét sütivel vagy egy szendviccsel, miközben a gyerekek a játszótéren játszanak. Több mint 30 túraútvonal indul innen, de mielőtt újra útra kelünk, nézzük meg az interaktív programokat kínáló Geocsodák Házát. Eresztvénybe egyébként kisvonat visz fel Salgótarjánból (nem jár mindig, indulás előtt érdemes tájékozódni).

Kisvonat
Ez a kisvonat visz fel Salgótarjánból az Eresztvényi Látogatóközpontba / Fotó: Facebook

Somoskői vár és bazaltorgona

Ha a koronavírus-járvány miatt nem korlátozzák a belépést Szlovákiába, akkor érdemes felkeresni a közeli Somoskői várat és a mellette fekvő, különleges látványt nyújtó bazaltorgonát. A várhegyen egy geológiai tanösvényt is végigjárhatunk. Ha pedig már úgyis Szlovákiában vagyunk, jusson eszünkbe, hogy a mindössze néhány kilométerre fekvő Füleken remek knédlit lehet enni viszonylag olcsón.

Bazaltorgona
A bazaltorgona a Somoskői vár mellett / Fotó: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Karancs kilátó

A nógrádi megyeszékhely sok túraútja közül a másik, amit ajánlunk, a Karancs kilátóba vezet. Sokan Magyarország legszebb panorámáját nyújtó kilátójának tartják – én is megerősíthetem, hogy ez nem túlzás. Ne tévesszen meg viszont minket, hogy az ösvény sokáig gyanúsan könnyű. Pont a végén meredekké és nehézzé válik, ezért tényleg csak megfelelő cipőt viselő, gyakorlott túrázóknak ajánlott. A kilátás azonban megéri a fáradtságot, és persze maga az út is. Velem többször megesett, hogy őz vagy nyúl szaladt át előttem, igaz, erre inkább a csendesebb hétköznapokon lehet számítani.

Karancs Kilatobol
Ez a panoráma tárul elénk a Karancs kilátóból / Fotó: Wikimedia Commons

Két tipp erdei túrákhoz: a kullancsok még ősszel is nagyon aktívak, muszáj védekezni ellenük. A másik: remek gombászó helyeken járunk, ha volt egy kis eső, akkor érdemes vadászni az erdei csemegére. Aki nem ért hozzá, csak a gombaszakellenőr jóváhagyása után fogyassza el a gombákat!

Borítókép: Zabar község hajnalban télen. / Tuza Ráduly Marianna

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Amiről mindenképp beszélni szükséges egy kapcsolatban