Barion Pixel A természet Mona Lisaja, avagy a Rám-Szakadék, mint a hétvége desztinációja – Coloré

A természet Mona Lisaja, avagy a Rám-Szakadék, mint a hétvége desztinációja

2020. 11. 24.

Az ősz hónapjainál kevés alkalmasabb időpont adódik a kiadós kirándulásokra. A kellemes hűvös idő, a természet színpompás változása, a makkokkal és gesztenyével díszített erdő illata olyan stresszmentesítő kombinációt nyújt, amit vétek kihagyni. Ha könnyű terep helyett valami izgalmas, szintes és cserébe varázslatosan szép látványt kínáló tájegységen kirándulnánk, akkor irány a Rám-szakadék. Azt is eláruljuk, miért.

A Rám-szakadék lenyűgöző természeti szépsége miatt méltán tartozik a térség legismertebb kirándulóhelyei közé, amit nem csak a környékről, hanem az egész országból sokan felkeresnek. Népszerűségét jól jelzi az is, hogy évente hozzávetőlegesen hatvanezer ember látogat el a szakadékhoz.

U6 Ram szakadek

A Pilis Parkerdő bemutatója szerint a szakadék maga egy vulkáni eredetű, nagyjából észak-déli irányban futó szurdokvölgy. Mélysége több helyen meghaladja a 35 métert, míg szélessége helyenként a 3 métert sem éri el. A sziklamederben állandóan csörgedezik a víz, amely hóolvadáskor és nagyobb esők idején patakká duzzadhat. A szurdokban összességében 112 méteres szintkülönbséget kell leküzdeniük a túrázóknak.

A völgy alsó és felső bejáratánál erdei pihenőhely fogadja az érkezőket. A Rám-szakadék természeti adottságai miatt egyike a legnehezebben járható magyarországi jelzett turistautaknak.

A Pilis – Visegrádi-hegységben található Rám-Szakadékot a zöld sáv jelzést követve érhetjük el, ide csatlakozik a sárga jelzés, amelyen balra fordulva Dobogókőre, míg jobbra fordulva, az Árpádvárat megkerülve, a Lukács-árokba érkezünk. A Rám-szakadék természeti adottságai miatt egyike a legnehezebben járható magyarországi jelzett turistautaknak, ahol akár kőgurulás, sziklaomlás is előfordulhat.

A jó felszerelésen sok minden múlik

De mi a helyzet a késő őszi, már-már téliesre forduló kirándulással? Mivel a Rám-szakadék a fentebb írtak szerint amúgy is vadregényes a tél még egy fokkal nehezít a túrán. Havas lépcsők, csúszós kapaszkodók, fehér, érintetlen hótakaró – nem is kell ennél több indok, hogy az ember nekiveselkedjen a túrának.

A felszerelés télen kiemelten fontos, persze az őszi, esős időszakban sem mindegy, hogy milyen cipőben és kabátban vágunk neki a szakadéknak. A terepcipő meghatározza azt, hogy milyen stabilan és csúszásmentesen jutunk el a végcélig, így érdemes olyat választani, ami védi a lábat, tartja a bokát és megfelelően alátámasztja a testet, de a kényelem és a tartósság is fontos. Érdemes olyan cipőt választani, aminek a teteje textil és hasított bőr kombinációjából készül és vízlepergető anyag borítja.

Ami a kabátot illeti a késő őszi és téli túrázáshoz, érdemes olyat választani, ami vízhatlan, softshell, mert annak ellenére, hogy a szakadó esőben is szárazon tartja a kirándulót, kiváló hőtartóképessége van, viszont kifejezetten vékony, így a mozgásban sem akadályoz.

Ne szegje a hideg és az eső a kedvünk, töltődjünk fel a természetben, a gyönyörű, színpompás őszben, vagy a hideg, puha hótakaróval bevont télben.

Forrás: Pilisi Parkerdő

0 /eletmod/utazas/a-termeszet-mona-lisaja-avagy-a-ram-szakadek-mint-a-hetvege-desztinacioja/