A földkerekség legkisebb öt városa, ahol az élet is máshogy zajlik

2020. 11. 24.

A toplista élén szereplő városhoz képest Magyarország maga Amerika, Budapest pedig New York. De vajon milyen az élet ott, ahol az egész várost körbe lehet futni, ahol nincsenek ismeretlen arcok az utcán? De melyik apró szigeten lakik a világon a legtöbb cukorbeteg és elhízott ember, melyiknek a legkisebb a területe? Ezeknek az érdekességeknek jártunk utána!

A világ legkisebb városa nem más, mint Vatikánváros. A Vatikán, hivatalos nevén Vatikánvárosi Állam, vagy Vatikánváros független állam, teokratikus, választásos abszolút monarchia. Európában, az Appennini-félszigeten található, mindössze 0,44 km² területű, melyet teljes egészében körülvesz Róma, Olaszország fővárosa. Vatikánváros államfője maga a pápa.

U16 kicsi varosok

Apró mérete ellenére mégis itt található a világ legnagyobb és egyben legismertebb temploma a Szent Péter-bazilika. A környék jelenlegi arculatát csak a 20. század első felében alakították ki, XI. Piusz pápa idejében. Ő volt az, aki beleegyezését adta a környékbeli régi paloták lebontáshoz, ami 1937-ben lehetővé tette a munkálatok megkezdését. A környék ma is látható formáját az 1950-es szentévben kapta a Via della Conciliazione felavatásával.

Vatikánváros után a dobogós helyet Monaco a multimilliomosok hazája követi. Nem véletlenül nevezik így. A világ krémje imádja az aprócska városban elszórni a felesleges zöldhasúakat. Monaco egyébként maga az adóparadicsom mind a lakosság, mind a helyi bejegyzésű cégek számára.

Monaco, hivatalos nevén Monacói Hercegség egy önálló és független városállam, amely Franciaország és a Földközi-tenger közé ékelődik a francia riviérán. Egyedül Franciaországgal határos. Területe, amely szinte csak Monaco városából áll, a világ legsűrűbben lakott országa, ha arányosítva szemléljük.

A harmadik helyet Nauru szerezte meg, a világ legkisebb szigetországa. Az 1980-as években volt ismert a virágzó foszfát bányászatáról, de mára már csak egy csendes sziget a kikapcsolódni vágyók számára.

Naurut egyébként a világ legelhízottabb embereinek hazájaként is szokták emlegetni, nem véletlenül. A férfiak 97 százaléka és a nők 93 százaléka elhízott vagy túlsúlyos. Emiatt Nauru nem csak az elhízottsági listában vezet toronymagasan, hanem a 2-es típusú cukorbetegségben is. A lakosságág 40 százaléka szenved túlysúlytól.

Tuvalu a szigetország, amit könnyedén keresztült lehet futni. Mindösszesen 10 000 lakosa van, összesen 8 kilométernyi betonút borítja és egy kórház található a területén. Mindezzel hivatalosan is az ENSZ második legkisebb népességű tagállama. Fizikai méretét illetően Vatikán (0,44 négyzetkilométer), Monaco (1,95 négyzetkilométer) és Nauru (21 négyzetkilométer) után a negyedik legkisebb ország.

Tuvalu egyébként óceániai állam, szigetország, a Polinéziához tartozó Ellice-szigetek területén, Hawaii és Ausztrália között, a Csendes-óceánban fekszik. Legközelebbi szomszédai Kiribati, Szamoa és a Fidzsi-szigetek.

San Marino, teljes nevén a San Marino Köztársaság a világ legkisebb országainak egyike. Dél-Európában helyezkedik el, Olaszország teljesen körülöleli. Összesen 30 000 ember lakja.

Forrás: Pixabay.com