Barion Pixel Tolatóradart vagy tolatókamerát érdemes választani? (X) – Coloré

Tolatóradart vagy tolatókamerát érdemes választani? (X)

2024. 05. 17.

A piacon rengeteg különböző kivitelű tolatóradar és tolatókamera van. Aki elkezdi böngészni a termékkínálatot, az hamar szembesülhet a bőség zavarával.

A tolatóradarok az egyes akadályok távolságát mérik fel, és bármilyen időjárási körülmények és fényviszonyok között működnek. Látómezejük azonban korlátozott, hiszen csak a hátsó területet pásztázzák. A tolatókamerák ezzel szemben képi anyagot szolgáltatnak. A volán mögött ülő személy széles látómezőben láthatja, mi történik a kocsi mögött – persze csak akkor, ha a körülmények ezt lehetővé teszik.

Az Autompláza Kft. tolatóradarjai és tolatókamerái között mindenki megtalálhatja a számára legideálisabb eszközt. A következőkben bemutatunk ezek közül néhányat.

Mire képes egy olcsóbb tolatóradar?

A hangjelzéssel működő olcsóbb tolatóradarok is hatékony segítséget tudnak nyújtani a fent vázolt megszorításokkal, legyen bármilyen viszontagságos is az időjárás, legyen akár nappal, akár éjjel. Működési elvük egyszerű: a különféle veszélyforrásokra jól hallható hang segítségével hívják fel a figyelmet tolatás közben.

Ilyen lehet egy gyalogos, egy kerékpáros, egy másik autó. A modernebb készülékek a járdaszegélyeket és az alacsonyabb tereptárgyakat is jelzik. Aki biztosra akar menni, az vásárolhat akár első-hátsó tolatóradart is.

Amit a digitális kijelzővel rendelkező tolatóradarokról tudni kell

Egy fokkal fejlettebbek a digitális kijelzővel is rendelkező radarok, amik tehát nem csupán hanggal, hanem kijelzővel is segítik a tájékozódásban a sofőröket. A képernyőn látható, hogy az egyes akadályok milyen távol vannak a gépkocsitól.

Egy olcsóbb tolatókamera is jó szolgálatot tehet!

Ha nem csupán világosban, hanem olykor sötétben is autózunk, akkor mindenképp célszerű éjjellátó funkcióval rendelkező kamerát vennünk, ha tolatókamerában gondolkozunk. Már az olcsóbb kamerák között is akad ilyen készülék. Ugyanakkor ezeknek az éjszakai látótávolsága mindössze néhány méter, és a felbontásuk sem túlságosan jó, de az alapvető funkciókat el tudja látni egy ilyen berendezés is.

A rendszámtáblakeretbe integrálható tolatókamerák előnye, hogy nagy kameraszöggel tudják pásztázni a terepet, és a legtöbb autótípusra diszkréten felszerelhetők a lökhárító fúrása nélkül.

Járműspecifikus tolatókamerák

A tolatókamerák többsége szinte bármilyen gépkocsival kompatibilis, ugyanakkor a járműspecifikus változatoknak kiemelkedő a megbízhatósága. Kitűnő képi megjelenítésüknek hála sokkal könnyebb a parkolás egy ilyen eszköz birtokában, mint nélküle. A kocsi hátsó részén rögzített kamera színes kijelzőn mutatja, hogy mi történik az autó mögött.

Érintőképernyős, tükörbe integrált autós kamerák

Ma már igen fejlett a technológia, így léteznek egészen bravúros megoldások is. Ilyen a visszapillantó tükörbe integrált kamera beépített érintőképernyővel. Akadnak ezek között olyan szerkezetek is, amelyek egyúttal parkolófigyelőként is funkcionálnak.

0 /eletmod/technika/tolatoradart-vagy-tolatokamerat-erdemes-valasztani-x/