Barion Pixel Tényleg le kell takarni a webcamerát? – Coloré

Tényleg le kell takarni a webcamerát?

2020. 11. 24.

Mindannyian hallottuk már, hogy számítógépes kameránkkal kémkedhetnek utánunk. Ez igaz? Ez egyáltalán lehetséges? Megkaptuk a műszaki szakértők válaszát!

Technikavezérelt világunkban ma már nyilvánvaló, hogy a magánéletünk könnyen sérülhet. Ha a hackerek behatolnak a Fehér Házba, akkor valószínűleg feltörhetik személyes eszközeinket is. És mégis használjuk telefonjainkat, laptopjainkat, táblagépeinket és egyebeket, mintha ez a veszély nem létezne. De vajon megengedhetjük-e magunknak, hogy figyelmen kívül hagyjuk?

Ha van egy modern eszközöd, amivel képes vagy online kapcsolatba lépni, akkor valószínű, hogy a kütyü rendelkezik kamerával. És ha igen, akkor valószínű, hogy valaki pénzt keres rajta, vagy egy pillantást vethet az intim pillanataidra. Az ilyen mozgatórugók utat engedtek a webkamerák és az általuk létrehozható videók vagy fényképek virágzó feketepiacának. Éppen ezért hallhattuk azt a javaslatot, hogy védjük magunkat a számítógépes kamera és más fényképezőgéppel rendelkező eszközök leragasztásával.

A tipp nem egyszerűen a paranoián alapszik. 2014-ben az FBI lebonyolította eddigi legnagyobb kiberoperációját, amelynek során több mint 12 országban számos webkamera-hackert tartóztattak le. A Blackshades elnevezésű program egy jelentés szerint hozzáférést biztosított a felhasználókhoz, „fényképekhez és egyéb fájlokhoz az áldozat számítógépén, és rögzítette az áldozat billentyűzetén beírt összes billentyűleütést”. Lehetővé tette számukra, hogy ellopják az áldozatok online fiókjaihoz tartozó jelszavakat, sőt titokban kémkedés céljából aktiválják az áldozat webkameráját.

tc62

És ez csak egy bosszúálló eszköz, amelyet a hackerek világszerte használtak a számítógépeken. Nyilvánvalóan vannak olyan bizonyítékok, amelyek arra utalnak, hogy az FBI az átlagemberek számítógépeibe is belelépett, hogy megfigyelés céljából hozzáférhessenek webkameráikhoz. Számos internetkapcsolattal rendelkező webkamerának saját IP-címe van a távoli hozzáférés engedélyezéséhez, amely lehetővé teszi, hogy akárki közvetlenül csatlakozzon a webkamerához a világ bármely pontjáról. Ha azonban a fényképezőgépet nem védi egy erős jelszó (és valljuk be, többnyire nem), akkor ez sokkal könnyebbé teszi a hackerek dolgát.

Ami a számítógéppel összekapcsolt webkamerákat illeti, a hackerek rosszindulatú programokat használhatnak a kamerák eléréséhez. Ez például akkor fordulhat elő, ha véletlenül rákattintasz egy rossz linkre vagy letöltesz egy gyanús fájlt. „Biztos vagyok benne, hogy a saját számítógépemet nem fertőzik meg rosszindulatú programok – vagy mégsem” – mondja Mikko Hermanni Hyppönen, számítógép-biztonsági szakértő és rovatvezető, aki az 1990-es évek óta segítette a elkapni a bűnözőket az Egyesült Államokban, Európában. – Minden esetre letakarom a fényképezőgépemet, és példát kell mutatnom. Nem rossz ötlet.” A finnországi Helsinkiben fekvő kiberbiztonsági és adatvédelmi vállalat, az F-Secure kutatási igazgatója, Hyppönen arról ismert, hogy 2003 augusztusában lebontotta a Sobig Worm nevű számítógépes férget, amely több millió internethez kapcsolódó, Microsoft Windows számítógépet fertőzött meg.

„Rengeteg olyan trójai vírus van, amik kémkedhetnek a számítógép kameráján keresztül. Még azt is láttuk, hogy bűnözők pénzt kérnek az emberektől, miután webkamerán keresztül gyűjtöttek róluk kínos képeket”- mondja.

Biztonságosnak tűnik kijelenteni, hogy ha nem akarod, hogy az emberek minden mozdulatodat figyeljék – főleg a te engedélyed nélkül, és ha nem tudod -, akkor az egyetlen módja annak, hogy megvédd magad a technológia szempontjából, az az, hogy eltakarod a kamerád amikor nem használod. És őszintén szólva valóban nem árthat.

Képek forrása: pixabay.com

0 /eletmod/technika/tenyleg-le-kell-takarni-a-webcamerat/