Veszedelmes páros a telefonozás és séta – új kutatás bizonyítja

2023. 08. 14.

Mindannyian megtanultuk, hogy a közlekedésben a figyelem az egyik legfontosabb tényező. De vajon milyen hatással van ránk, ha sétálás közben merülünk el telefonunkban? Egy új ausztrál tanulmány erre keresi a választ. A felmérés eredményei alátámasztják, hogy a telefonozás és a séta veszélyes kombináció lehet, mert megzavarja az egyensúlyunkat és járásstabilitásunkat.

Veszélyes séta közben telefonozni?

Sokszor hallani olyan balesetekről, hogy emberek a telefonjukat nyomkodva lépnek autó elé, vagy mennek át a tilos jelzésen a vasúti síneken, és elgázolja őket a vonat. Én is többször figyelem a telefonba mélyedőket, főleg amikor kutyával járom az utcákat. Bár nem vagyok híve a járkálás közben telefonozásnak, nem mondhatom, hogy sosem csináltam, pedig komoly veszélyekkel járhat.

Az ausztrál kutatók 50 egyetemi hallgatót vontak be a vizsgálatba, és négy különböző gyakorlaton keresztül vizsgálták meg a telefonozás és a séta hatását. Az egyik csoport ülve üzengetett, a másik sétált telefon nélkül, a harmadik gyalogolt és telefonozott, míg a negyedik csoport egy olyan járdán sétált, ahol az egyik kutató szándékosan laza csempéket helyezett el.

Mérési eszközök segítségével a kutatók kimutatták, hogy a telefonhasználat jelentősen befolyásolta a hallgatók egyensúlyát és járásstabilitását. Emellett azt is megállapították, hogy minél több veszélyforrás volt az üzengetők útjában, annál rosszabb lett az üzenetek pontossága.

séta
Kép forrása: ultramansk / iStock / Getty Images Plus / Getty Imgaes

A tanulmány egyik vezető szerzője, Matthew Brodie, a New South Wales-i Egyetem biomedikai mérnöki tanszékének senior előadója elmondta:

Amikor nem dolgozom, szívesen szörfözöm. Sydney híres strandjai, mint a gyönyörű Bondi Beach, világhírűek, de nap mint nap úgy tűnik, hogy az emberek akár 80 százaléka, mind a fiatalabbak, mind az idősebbek, a telefonjukba hajolva üzengetnek, sétálva. Azon gondolkodtam, hogy ez biztonságos-e? Tényleg így akarunk-e élni a jövőben? Mi az a tényező a telefonozásban és az okostelefon használatban, ami olyan erősen függőséget okoz?

Ezen a ponton jött az ötlet, hogy tanulmányozzák a telefonozás és sétálás hatását. Megjegyezte, hogy bár a kutatás nem feltétlenül alkalmazható valódi körülmények között, a következtetéseik valószínűleg helytállóak.

A tinik vannak a legnagyobb veszélyben

Fejlődési idegtudomány alapján a fiatal felnőttek vannak a legnagyobb veszélyben. A telefonozás, a közösségi média és más alkalmazások addiktívak és azonnali szocio-érzelmi jutalmat nyújtanak. A serdülő agy fejlődése során előbb fejlődik ki a szocio-érzelmi hálózat, ami érzékeny a telefonozás ingereire és jutalmai felismerésére, míg később alakul ki a kockázatokat szabályozó kognitív hálózat.

– állítják a kutatók.

séta
Kép forrása: Pexels / Zen Chung

A járás közbeni telefonozás veszélyeinek csökkentése kreatív technológiákat igényelhet.

Arra szólítanánk fel az okostelefon gyártókat, hogy vállalják a felelősséget a technológia iránt, amit létrehoznak. Már régebben megállapítottuk, hogy a mobiltelefonok érzékelői alkalmasak lehetnek a járás érzékelésére. Egy biztonsági képernyőzár a telefonozás és a közösségi média használat könnyen kivitelezhető lenne.

Forrás: UPI

Borítókép forrása: pixelfit / E+ / Getty Images