Barion Pixel Lízinggel pár napon belül beszerezhetjük álmaink autóját (X) – Coloré

Lízinggel pár napon belül beszerezhetjük álmaink autóját (X)

2024. 01. 14.

Ma már több lehetőség is áll előttünk, ha egy új autót szeretnénk vásárolni. Gyűjtögethetünk hónapokon, éveken keresztül, hogy egy összegben meg tudjuk venni a kocsit – esetleg a jelenlegit eladni, kicsit pótolni hozzá és meg is van a szükséges forrás.

Ha nem akarunk várakozni, akkor a személyi kölcsön is megoldás lehet. Viszont ezeknél van egy sokkal kedvezőbb, gyorsabb és hatékonyabb módszer: a lízing.

Mit kell tudni az autólízingről és miért olyan előnyös?

Ez a pénzügyi konstrukció tulajdonképpen nem szól másról, mint, hogy a bank megveszi az általunk kijelölt autót abból a célból, hogy a mi használatunkba adja. A sikeres autólízing feltétele, hogy a jármű maximum 17 éves lehet, valamint minimum 20% önerőre is szükség lesz. Persze az elinduláshoz még további információk is kellenek. A Lizingo.hu oldalán található autólízing kalkulátor egy általános tájékoztatást tud arról adni, hogy mire számíthatunk.

Fontos azonban kiemelni, hogy minden esetben érdemes egyedi ajánlatot kérni, mivel nincs két egyforma ügylet. Az autólízing során az önerőn felüli részt a bank fogja hitelezni, amit az ügyfél kamattal együtt fizet majd vissza maximum 84 hónap alatt.

Az autót az igénylő fogja használni, a forgalmiban üzembentartóként fog szerepelni, a tartozás rendezése után pedig a tulajdonjogot is megszerzi a banktól. Fontos azonban megjegyezni, hogy többféle lízing is elérhető.

Magánszemélyek általában a zárt végű változatot választják, aminek a végén a tulajdonjogot automatikusan megszerzi az ügyfél. A másik fő fajta a nyílt végű lízing, ami abban különbözik, hogy a szerződéskötéskor még nyitott kérdés, hogy a futamidő végén ki lesz az autó végső tulajdonosa, mivel erről a futamidő végén a lízingbevevő dönthet.

Ez az áfatörvény szempontjából bérleti jellegű jogviszonynak minősül, így az autó áfája mint szolgáltatás áfája levonásra kerülhet. Ezért is szokás ezt a változatot egyéni és társas vállalkozók számára ajánlani.

Rugalmas pénzügyi konstrukció

A zártvégű lízing esetében a tartozás törlesztése egyenlő havi részletekben fog történni, a legelsőtől az utolsóig. Kiemelt törlesztőrészletek vagy maradványérték sem szerepel a futamidő végén.

A szerződés idő előtti lezárására is van lehetőség, bármikor elő- vagy végtörleszthető a felvett pénz, kamatot is csak arra az időszakra kell fizetni, amíg a hitel életben volt. Továbbá a lízingszerződés végén átírási illetéket sem kell már fizetni, mivel az a futamidő elején már megfizetésre került.

Milyen autók esetében lehet igénybe venni?

Zárt végű lízing esetében az autó maximum 17 éves koráig hitelezhető, nyílt végű esetében addig, amíg a jármű életkora eléri a 8 évet. Fontos, hogy a lízing futamideje legfeljebb 84 hónap lehet azzal, hogy a lízingnek a jármű 18. életévéig mindenképpen ki kell futnia.

Az igénylés során még oda kell figyelni az ügyfél hitelképességére. Ez befolyásolhatja az önerő mértékét is. Továbbá az sem mindegy, hogy milyen autót választunk. Minél inkább a luxuskategóriába tartozik a jármű, annál nagyobb önerőre van szükség, ami akár az 50%-ot is elérheti.