Barion Pixel Számítógépes hibák, amiket kerülj el – Coloré

Számítógépes hibák, amiket kerülj el

2020. 11. 24.

Állítólag a számítógépek megkönnyítik az életünket, de túl gyakran lassú, vagy – ami még rosszabb – hackerek veszélyeztetik.

„Ingyenes” dolgok letöltése anélkül, hogy megbizonyosodnál hogy jogszerűek

Az „ingyenes szoftver” lényege, hogy általában nem ingyenes – mondja Kevin Boissonneault technológiai szakértő. Van ára, amit ki kell fizetni, és ez gyakran a számítógép integritása. „Amikor egy állítólag ingyenes szoftvert töltesz le, akkor gyakran megengeded, hogy a szoftver telepítsen egy úgynevezett rosszindulatú programot a számítógépedre.” A rosszindulatú program olyan szoftver, amelyet nem akartál telepíteni, hisz károsíthatja vagy letilthatja az eszközt, így további szoftvereket kell vásárolnod a javításhoz. Legyél gyanakvó az ingyenes szoftverajánlatokkal kapcsolatban.

Elhinni, hogy a téged hívó személy a Microsoft vagy az Apple alkalmazottja

Sem a Microsoft, sem az Apple soha nem fog felhívni téged, hogy tájékoztasson a számítógéped helytelen működéséről – tanácsolja nekünk Boissoneault. Ha valaha is kapsz ilyen hívásokat, ne adj távoli hozzáférést a másik személynek a számítógépedhez. Valójában ne adj nekik semmit, csak tedd le.

Próbáltad már ki és bekapcsolni?

A legtöbb számítógép (valamint okostelefonok és táblagépek) esetében, ha problémák adódnak, egyszerűen megoldhatod a gép újraindításával – mondja az Outsourced műszaki tanácsadója. Ha nem kapcsolod ki és be az eszközt, valójában csak rontasz a helyzeten.

tc2

Újraindítás után türelmetlennek lenni

„Várj néhány percet, amikor újraindítod mielőtt belekezdenél a feladataidba.” Sokszor az alkalmazások és szolgáltatások a háttérben inicializálódnak, és nem feltétlenül jelentik azt, hogy számítógéped lassú vagy teljesítmény-kihívással küzd.

Nem frissíteni az operációs rendszert

Amikor az operációs rendszer felajánlja a frissítést, tedd meg. „Igen, bosszantó lehet” – ismeri el Boissonneault -, mert úgy tűnik, mindig azt erőltetik, hogy indítsd újra a számítógépedet, miközben éppen valami kellős közepén vagy. ” De a rendszerfrissítések elhagyása egy potenciális instabilitási szintet jelenthet, és kiszolgáltatottá válik egy hacker vagy rosszindulatú program támadásainak. Ez pedig súlyos károkat okozhat az adataidban, vagy akár személyazonosság-lopáshoz vezethet.

Nem hivatalos „frissítések” letöltése

Az ingyenes szoftverekhez hasonlóan ellenőrizd, hogy a „frissítés” jogszerű-e. Ne tölts le semmit, hacsak nem tudod megerősíteni, hogy a használt operációs rendszertől származik. Ne támaszkodj az e-mailekre a frissítések elvégzéséhez – az Apple és a Windows frissítései magán az operációs rendszeren keresztül érkeznek.

Túl sok fület vagy ablakot nyitva tartani

A fülek és az ablakok nyitvatartása, amelyeket valójában nem használsz, gátat szabhat a számítógép teljesítményének – mondja Boissonneault. – Volt olyan felhasználóm, aki általában havonta egyszer hívott, hogy új számítógépre van szükség, mert az olyan lassú volt. Akkor kiderül, hogy szó szerint több száz ablak van nyitva! Az ablakok és a fülek bezárása csak egy módja a lassú számítógép felgyorsításának.