Barion Pixel Hogyan válasszon megfelelő hangfalat (X) – Coloré

Hogyan válasszon megfelelő hangfalat (X)

2024. 05. 19.

A technológia fejlődésével a zeneipar éppúgy változik, mint bármi más. Ennek köszönhetően a hangfalgyártók is beépítik a megfelelő újdonságokat a termékekbe, nem kis örömet okozva ezzel a felhasználók népes táborának.

A minőség, a méret és a szimmetria viszont egy másik szelete a végterméknek, hiszen a megfelelő hangzás érdekében bevetnek mindent, ami nemcsak a fülnek okoz örömet, hanem a szemnek is.

Nem csoda hát, ha egy hangfal kiválasztása során nehéz dönteni, hogy melyik típust vigyük haza. A szokásos hangtechnikai paramétereken túl megmutatjuk azokat a szempontokat is, amik még döntőek lehetnek.

Mi az, ami befolyásolhatja a zenei élményt egy hangfalnál?

Amikor a következő alkalommal böngészi a hangfal kínálatot a Stream Audiónál, mindenképpen érdemes gondot fordítani néhány apróságra is. Az egyik, hogy milyen lábakon áll. Ezt nem képletesen értjük, hanem fontos, hogy hogyan tompítja a rezgési energiát.

Érdemes lehet olyan darabokat keresni, aminek a dobozába dedikált mélyhang-meghajtót rejtettek. Ennek köszönhetően ugyanis a mély és a közép tartomány sokkal pontosabban és tisztábban szólal meg.

A Mini-Horn minősége is a fontos szempontok közé tartozik. A frekvencia legfelső sávjában szélesebb lesugárzási görbét biztosít, ami számít a zenei élmény megélésének pillanatában.

Mi a legfontosabb a szekrényszerkezet esetében?

Bagatell apróságnak tűnik, hogy a hangfal doboza milyen kialakítású. Azonban nem mindegy, hogy hogyan van kialakítva a hangfal belseje. Szintén a rezgési energia és a visszaverődő hangok elnyelése a kulcs.

A legújabb fejlesztések alapján a doboz rétegeit nem kötik egymáshoz szorosan, hanem inkább különböző tömegű és sűrűségű felületekkel oldják meg a gyártók a felépítést. Ez a rezgési energiát hővé alakítja a különböző anyagok illeszkedésénél.

Egy ilyen megoldással megáldott hangfal a Stream Audio csapatának is megtetszett. A tesztjükön jelessel vizsgátott egy ilyen darab.

Elképesztő színvilág

Az igazán izgalmas finomságok után most jöhet egy kis esztétika is. Ma már a gyártók szem előtt tartják azt is, hogy ne csak a klasszikus fekete hangfalak szerepeljenek a kínálatban.

Persze nem ez a legfontosabb tulajdonsága egy hangfalnak, de nagyon sok felhasználó figyel arra is, hogy passzoljon a környezetéhez. Egészen a letisztult daraboktól a kihívó, a rikító, a sikkes és a bolondos külsőig szinte minden rendelkezésre áll.

Emellett pedig még arra is gondoltak az alkotók, hogy egy-egy termékcsaládon belül is legyen színválaszték. Nemcsak a szekrény színe az, ami változatosságot nyújthat, hanem a díszítőelemek is.

A szokványos “kiemelt” felületeken kívül, bizonyos típusoknál még különböző dizájnelemek is köszönhetnek ránk. Így nemcsak az elején, de az oldalain és még a hátulján is lehetnek apró díszítések, amikkel még jobban néznek ki.

A hangfalak kiválasztásakor tehát a technikai paramétereken túl érdemes figyelni a fent említett apróságokat is.

0 /eletmod/technika/hogyan-valasszon-megfelelo-hangfalat-x/