Barion Pixel 5 hatékony tipp a gyorsabb wifiért (X) – Coloré

5 hatékony tipp a gyorsabb wifiért (X)

2023. 12. 24.

Gyakran előfordul, hogy az otthoni internet lassabb, mint szeretnénk? Ilyenkor nem feltétlenül kell azonnal a szolgáltatót hibáztatnunk. Lehetséges, hogy a probléma pillanatok alatt megoldható.

Most mutatunk néhány gyakori hibát, melyeket elhárítva jelentősen gyorsíthatjuk az otthoni hálózat sebességét.

Lassú eszközök cseréje

A lassú netkapcsolat sokszor nem hálózati hiba eredménye. Ha számítógépünk vagy laptopunk eleve lassú, sajnos a hipergyors wifi sem képes a csodára. Érdemes tehát először azt ellenőrizni, hogy a hiba valójában nem a mi készülékünkben van.

Ha a gépünk lassú, általában egy rendszer újratelepítés vagy néhány új laptop alkatrész segíthet megoldani a problémát. Ha pedig nem tudjuk pontosan, mi áll a probléma hátterében, érdemes lehet szakszervizhez fordulni.

A hálózatra csatlakozó eszközök ellenőrzése

Akadnak olyan eszközök, amelyek a működéshez hajlamosak az átlagosnál nagyobb sávszélességet használni. Ez azt jelenti, hogy ha az otthoni netet a laptop és a PC mellett több kütyü is használja, a rendelkezésre álló sávszélesség hamar leterhelődhet.

Különösen igaz ez az okostelefonok, tabletek és játékkonzolok esetében, amelyek az internethez csatlakozva azonnal ellenőrzik, hogy állnak-e rendelkezésre frissítések. A net lassulása esetén érdemes tehát kevesebb eszközt használnunk. Ha pedig úgy gondoljuk, hogy hálózatunkhoz más is hozzáférhet, állítsunk be a routeren egy bombabiztos wifi jelszót.

Megfelelő hely a router számára

Sokszor nem is gondolnánk, mennyire egyszerű dolgokon múlik a stabil netkapcsolat. Ilyen lehet például a router elhelyezkedése is. A lakásban lévő falak képesek jelentősen leárnyékolni az útválasztó által leadott jelet, a sebesség pedig az eszközök távolságával is csökken.

Minél közelebb vagyunk tehát a routerhez, annál hatékonyabb a kapcsolat. A tökéletes sebesség érdekében próbáljuk meg az útválasztót otthonunk egy olyan pontján elhelyezni, ahol a falak és az ajtók sem jelentenek akadályt. Jó döntés lehet az előszoba, a hall vagy a lakás közepe.
Indítsuk újra a routert

Előfordulhat, hogy a net egyik pillanatról a másikra lassul le. Ilyen esetekben érdemes újraindítani a routert. A hálózatra való újracsatlakozáskor ugyanis a kapcsolat alaphelyzetbe áll, ezután két dolog miatt is gyorsabb internetelérés lehet az eredmény.

Egyrészt azért, mert a router által tárolt cache törlésre kerül. Másrészt azért, mert a szolgáltató automatikusan újraosztja a sávszélességeket, és ismét névleges sebességen működhet a kapcsolat.

Vásároljunk jobb útválasztót

A lassú hálózati kapcsolatnak még számos oka lehet. Ezek közül egy a megbízhatatlan routerek használata. A drágább modellek nemcsak a kényelem és a plusz funkciók miatt jelentenek jó választást, de jellemzően jóval nagyobb jelsugárzási teljesítménnyel is rendelkeznek.

Ez azt jelenti, hogy a picivel drágább útválasztók számára 3-4 fal sem jelenthet akadályt. Összesen pedig gyorsabb, biztonságosabb és kontrolláltabb internet-hozzáférést garantálnak.