Ha eláztattad a mobilod

A legfontosabb a gyors cselekvés. Nézd meg a legnépszerűbb módszereket a telefon megmentésére, ha megmártózott.

Balesetek történnek. Ha valaha elejtetted iPhone-odat a medencében, átfuttattad a mosógépen, vagy ha kicsúszott a kezedből a WC-be, akkor tudod a „pánik” szó jelentését. Ha nem vigyázol, elveszítheted azokat az újszülött-fényképeid, amelyeket elfelejtettél letölteni, nem beszélve a teljes névjegyzékről. Ráadásul lejön a telefon árából (a biztosítás nem fedezi a vízkárokat).

Vedd ki az akkumulátort

Csináld. Azonnal. “Tudom, hogy ez csábító, de állj ellen annak a késztetésnek, hogy bekapcsold a telefont, hogy ellenőrizd, működik-e – csupán bekapcsolásával rövidzárlatot okozhat az áramkör” – írja Joel Johnson, a PopularMechanics.com munkatársa. És ha még mindig be van kapcsolva, kapcsold ki. Vedd ki a SIM-kártyát is, amely akkor is megőrizheti az adatokat, mint a névjegyek, ha maga a telefon kisült.

Döbbenetes helyzetek

Ha telefonod csatlakozás közben érintkezett a vízzel, hagyd figyelmen kívül az összes többi lépést. A telefon kihúzása veszélyes lehet, és áramütést okozhat. A legjobb dolog ebben az esetben felhívni egy szakembert, hogy kapcsolja ki a főkapcsolót, így biztonságosan megérintheted a telefont.

Próbáld megszárítani

A cél az, hogy megpróbáld felgyorsítani a szárítási folyamatot anélkül, hogy tovább károsítanád a telefont – ha a telefon túl sokáig nedves marad, akkor korrodálni kezd. Hagyd ki a hajszárítót, mert az csak tovább juttatja a nedvességet a telefonba. Ráadásul valószínűleg még a hajszárító hűtőbeállításai is túl forrók lesznek a szakember szerint. Próbálj meg inkább egy doboz sűrített levegőt. Egy kis vákuum használata nagyon hatékony lehet a nedvesség eltüntetésében. Ha mégis ezt a módszert választod, ügyelj arra, hogy ne tartsd túl közel a telefonhoz. A porszívó statikus elektromosságot okozhat, ami ugyanúgy káros lehet a telefon számára, mint a víz.

Jöhet a rizs

A következő lépés – vagy az első, ha nincs sűrített levegőforrásod – a maradék nedvesség eltávolítása úgy, hogy a telefont (és az akkumulátort külön-külön) egy tálba vagy zacskóba főtt fehér rizsbe meríted. A szilikonok is elvégzik a munkát, ha kéznél vannak. (Ez az a szemcsés anyag, ami az aszpirin, új ruhadarabok alján található apró „nem ehető” csomagokban található – ahelyett, hogy eldobnád őket, telefonos vészhelyzet esetén mindig kéznél kell tartani őket.) Egy éjszakán át tartsd ott, hogy a rizs vagy a szilikátok minél több időt biztosítsanak a sikerhez. Ezenkívül amúgy sem szabad az okostelefont használnod az ágyban.

Élvezd a napot

Ha telefonod nem volt sokáig a vízben, akkor a nap lehet az egyetlen gyógymód, amire szüksége van. Ha meleg nap van, próbáld meg a telefont – természetesen még mindig eltávolítva az akkumulátort – száraz törölközőre tenni kint, napsütésben. Azonban ne hagyd 20 percnél hosszabb ideig a napon, mert túlmelegedhet.

Képek forrása: pexels.com

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Ami nincs az nem fájhat? Dehogynem. Tudj meg többet a babák fogzásáról!