Tíz dolog a Szex és New York divatdiktátoráról Sarah Jessica Parkerről

2020. 11. 23.

Az ikonikussá vált sorozat Carrie Bradshaw-ját alakító Sarah Jessica Parker élete a való világban is igen izgalmas fordulatokkal és szövevényes életrajzi kanyarokkal bír. A most ötvenöt éves színésznő filmvásznon szereplő „alteregójáról” szinte mindent tudunk, ám a karaktert megformáló nőről, már annál kevesebbet. A legérdekesebb tíz dolog gyűjtöttük össze.

A rajongók az olyan alapvető adatokat, mint Sarah Jessica Parker (SJP) születési helye és ideje, valószínűleg fejből tudják. Ellenben adódnak olyan érdekességek, ritkán látott életrajzi adatok, amelyek a sorozatfanatikusokat is meglephetik.

SZ1 szex es new york

#1. Sarah Jessica Parker 1965. március 25-én született az ohiói Nelsonville-ben. Anyja, Barbara egy óvodában dolgozott, míg apja, Stephen újságíró volt. Egyébként hét testvére van.

#2. Az ének- és balettképzés után SJP első színpadi szerepe az Ártatlanok Broadway-re írt előadása volt. Röviddel ezután családja Cincinnatibe, majd New Yorkba költözött, hogy elősegítse az ígéretes tehetség karrierjét. A költözés, a támogatás és a befektetett kemény munka, nem kérdés, hogy végtére is megtérült.

#3. A Sex and The City-ben való szereplés alaposan fellendítette SJP karrierjét, ám nem várt mellékhatásokkal is bírt. A színésznő arról számolt be egy interjúban, hogy sokan fordulnak hozzá szerelmi kérdésekkel, akik aztán csalódottan „távoznak”, mert nem azt kapják, amire számítottak. SJP azzal indokolta ezt, hogy ő nem végzett pszichológus, csupán egy karaktert játszott el, aki – vele ellentétben- mindent tudott a szerelemről.

#4. Az először sorozatként, majd kétrészes, teljes estés filmként is bemutatkozó Szex és New York a népszerű színésznőnek sok filmszerepet és megkeresést hozott a maga idejében. A megkeresések között jó néhány, azóta klasszikussá vált szerep is felbukkant, amelyeket SJP akkor visszautasított. Ilyen az 1990-es Pretty Woman és az 1994-es Négy esküvő és egy temetés című film főszerepei.

#5. SJP családjában nem ő volt az egyetlen sztár. A The Sound Of Music produkciójában négy testvérével együtt szerepelt St. Louisban még gyerekként, mielőtt befutottá vált.

#6. A Who Do You Think You Are show forgatásakor, ahol a családfát kutatták a műsor keretein belül, SJP furcsa felfedezésre jutott: felmenői között egyik dédnagyanyját, Esther Ellwelt boszorkánysággal vádolták. Megkönnyebbült, amikor kiderült, hogy Esthter végül megmentésre került, miután a bíróság néhány nappal a boszorkányper tárgyalása előtt feloszlott.

#7. A színésznő boldog házasságban él a szintén befutott hollywoodi sztárral, Matthew Broderick-kel. Fiatalabb éveiben azonban szenvedélyes románc fűzte Robert Downey Jr-hoz és John Kennedy Jr-hoz is.

#8. Lehet, hogy sok nő számára bálvány lett a Sex And The City-ben játszott szerepének köszönhetően, de az élet fintora, hogy a Maxim magazin 2007-ben az „Unsexiest Woman Alive” titulust „ajándékozta” neki.

#9. A legbüszkébb pillanatok közé tartozik a Sesame Street spinoffban való szereplése. A Shalom Sesame több epizódjában is szerepelt, a 80-as években sugárzott műsor célja pedig Izrael és a zsidóság bemutatása volt a gyermekek számára.

#10. A Sex And The City-ben éveken keresztül hangzottak el a lenagyobb divatházak nevei. Manolo Blahnik évekkel később viszonozta a „szívességet” és a SJP névvel piacra dobta a Szex és New York főszereplőnőjéről elnevezett cipőjét.

Forrás: Pixabay.com