Barion Pixel Genetikai rendellenesség állhatott az 54 évesen elhunyt Lisa Marie Presley halála mögött, sőt a családban halmozottan van jelen a betegség – Coloré

Genetikai rendellenesség állhatott az 54 évesen elhunyt Lisa Marie Presley halála mögött, sőt a családban halmozottan van jelen a betegség

2023. 01. 15.

Elvis Presley 42 évesen, az anyja 46 évesen, három unokatestvére pedig a negyvenes éveikben haltak meg, feltehetőleg az alfa-1-antitripszin-hiány okozta génhiba miatt. Lánya, Lisa Marie Presley pedig 54 évesen.

Elvis Presley anyai nagyszülei első unokatestvérek voltak, és ilyen esetben a gyermekvállalás genetikai hibákat okozhat, amelyek egészségügyi problémákhoz vezetnek a későbbi generációkban. Feltehetően ez az oka Lisa Marie Presley korai halálának is, sőt a család több tagjának korai elvesztése is ezzel magyarázható.

Sally Hoedel, az Elvis: Destined to Die Young című könyvében úgy érvelt, hogy ezek a genetikai hibák – melyek károsítják a szívet, a májat és a tüdőt – állhatnak a pop királyának halála mögött is.

Lisa Marie Presley 2023 január 12-én halálos szívleállást szenvedett, ám messze nem ő volt Elvis családjának első tagja, aki hasonló körülmények között halt meg. Apja, a zenészlegenda is szívleállásban halt meg 42 éves korában, Elvis édesanyja, Gladys pedig szívelégtelenségben halt meg 46 évesen. Gladys-nek három testvére is, akik szintén a negyvenes éveiben haltak meg szívelégtelenségben vagy tüdőszövődményekben.

Lisa Marie Presley
Forrás: Northfoto

A nemrég megjelent Elvis: Destined to Die Young című életrajzi könyvben Sally Hoedel azzal érvel, hogy a genetikai halmozódás Elvis családjában – így Lisa Marie Presley-nél is – nyomon követhető és borítékolható, hiszen anyai nagyszülei első unokatestvérek voltak.

Hoedel, a könyv szerzője azt állítja, hogy Elvis családjában a haláleseteket az alfa-1 antitripszin-hiány okozta, egy genetikai rendellenesség, amely károsítja a tüdőt és a májat, és egyéb egészségügyi szövődményekhez vezet.

Tudjuk, hogy Elvisnél megvolt, mert a halála után kiderült, hogy az Alpha-1 hordozója, tehát valahonnan származnia kellett. Ez Elvis anyai vérvonala volt, és valószínűleg a nagymamájához, Doll Mansellhez nyúlik vissza, aki évtizedek óta tartó tuberkulózisban szenvedett. Ez viszont téves diagnózis lehetett, és Mansell valójában a genetikai hibától szenvedett tüdőbetegségben.

– írja Sally Hoedel.

Nemcsak Mansell három fia halt meg fiatalon szív-, tüdő- és májbetegségek miatt, hanem Gladys is, aki rendkívül hasonló körülmények között hunyt el, mint világhírű gyermeke. Gladys egészségi állapota hirtelen és gyorsan romlott a 40-es éveiben. Akárcsak a fia később, nála is kábítószer-probléma alakult ki, és alkoholista volt.

Lisa Marie Presley,
Forrás: Northfoto

Elvis-nél sokaknak a drog- és gyógyszerfüggőség maradt meg, mint a halála lehetséges oka, de az írónő szerint a szenvedélybetegségek azért is voltak jelen a családban, mert ezzel tompították a betegség okozta tüneteiket.

Forrás: popsugar.com
Borítókép forrása: Northfoto