Barion Pixel Leonardo DiCaprio Jeff Bezossal fogott össze az amazóniai esőerdők megmentéséért – Coloré

Leonardo DiCaprio Jeff Bezossal fogott össze az amazóniai esőerdők megmentéséért

2023. 07. 03.

Az Oscar-díjas színész és az Amazon-alapító célja, hogy kétszáz millió dollár gyűljön össze egy, az esőerdők megmentését célzó kampány keretein belül.

Leonardo DiCaprio – akinek új filmje, a Megfojtott virágok idén ősszel kerül majd a mozikba – mindig is szívén viselte a környezetvédelmet és Földünk megóvását, és a milliárdos üzletember Jeff Bezostól sem áll távol a jótékonykodás. A páros most a Protecting Our Planet Challenge (Föld Védelme Kihívás) alkalmából fogott össze, melyet ahhoz igyekeznek hozzásegíteni, hogy összegyűjthessen 200 millió dollár a brazil kormány természetvédelmi törekvéseire. Utóbbiak középpontjában pedig az Amazonas-medence élővilágának és a helyi őslakos törzsek életének megóvása áll.

„Brazília Amazonas védelmével kapcsolatos ambiciózus céljai inspiráltak minket, mely a vadvilág egyik legfontosabb helye a bolygón, és nagyon örülünk, hogy támogathatjuk ezeket az erőfeszítéseket” – nyilatkozta a színész a People magazinhoz is eljuttatott sajtóközleményben. DiCaprio a Re:wild nevet viselő szervezeten keresztül csatlakozott a kihíváshoz, melynek 2021-ben társalapítója volt.

Jeff Bezos pedig a Bezos Earth Fund alapítványon keresztül érintett, melyben menyasszonyával, Lauren Sánchezzel közösen dolgoznak a klímavédelemmel kapcsolatos ügyeken. A szervezet igazgatója, Cristián Samper szerint „Az Amazonas a globális biológiai sokféleség és az éghajlat jövője szempontjából létfontosságúnak számít, így üdvözöljük Lula elnök és a brazil kormány elkötelezettségét a védelme mellett”. Majd hozzátette, hogy örömmel támogatják a védett, valamint az őslakosok számára kijelölt területek kijelölését és kezelését – melyek az erdőirtás csökkentését célzó stratégia kulcsfontosságú részét képezik-, továbbá az erdők megőrzésén és fenntartható használatán alapuló új gazdasági fejlesztési modelleket is.

Amazonas esőerdő erdőirtás Jeff Bezos
Jeff Bezos és menyasszonya a 2023-as Oscar-díjátadó Vanity Fair afterpartyján. Forrás: Karwai Tang / Getty Images

A Protecting Our Planet Challenge célja, hogy megszűnjön az erdőirtás az Amazonas-folyó környékén, tartósan védelem alá kerüljön 145 millió hektárnyi közterület, és megerősödjenek a már védelem alá vett szektorok, valamint az őslakosok jogai is, akik az Amazonas egyfajta őrzőiként élnek a területen.

Amazonas esőerdő erdőirtás
„Normális” látvány Amazóniában. Forrás: luoman / Getty Images

Az Amazonas-medence (vagy Amazónia) kilenc ország területén található és létfontosságú közel négyszáz őslakos törzsnek, valamint állatfajok millióinak. Ezzel szemben azonban az ottani esőerdők 17%-a már elpusztult, és a tudósok szerint katasztrofális következményei lehetnek, ha ez a szám eléri a 20-25%-ot.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix