Barion Pixel A közel 30 éve elhunyt Kurt Cobain lezúzott Fender gitárja gigászi összegért kelt el – Coloré

A közel 30 éve elhunyt Kurt Cobain lezúzott Fender gitárja gigászi összegért kelt el

2023. 05. 24.

A gitárt, amelyet a legendás zenész, Kurt Cobain semmisített meg a színpadon a Nirvana alapító Nevermind korszakában, az eredetileg becsült 60 000 dollár közel tízszereséért kelt el.

Kurt Cobain élettörténetének egy legendás relikviája nagy pénzeket hozott a hétvégén, a zenei legenda által összetört (később rekonstruált) Fender Stratocaster elektromos gitárt közel 208 millió forintnyi dollárért adták el egy szombati aukción.

A Julien’s Auctions szerint a gitárt – amelyet Cobain a színpadon semmisített meg a Nirvana Nevermind korszakában – 595 000 dollárért kelt el, ami közel tízszerese az eredeti 60 000 dolláros becsült értéknek.

Amellett, hogy Cobain ezen a hangszeren játszott, mielőtt összetörte volna, az újra összerakott, de működésképtelen gitárt a Nirvana mindhárom tagja – Cobain, Krist Novoselic és Dave Grohl is aláírta.

Kurt Cobain
Forrás: Jeff Kravitz/Getty Images

A zenetörténeti darabon a nyakrészre vésett Boddah Lives felirat is szerepelt (Cobain gyermekkori képzeletbeli barátjára utalva). A gitárhoz járt egy fekete keménytok, a tetején pedig fehér nyomtatott betűkkel az Abort Christ felirat szerepelt. Az aukciósház szerint a gitáron egy fehér Ernie Ball szíj is található.

Kurt Cobain
Forrás: Jeff Kravitz/Getty Images

Az aukciós csoport a Nirvana egy másik relikviáját is felkínálta; a washingtoni seattle-i OK Hotelben 1991. április 17-én tartott előadásuk setlistjét, amely 50 800 dollárért (17 millió HUF) kelt el, ami 12-szerese az eredeti 4000 dolláros kikiáltási árnak. A feltehetően Grohl által kézzel írt setlist azért is különleges, mivel a banda legendás, áttörést jelentő slágerük, a Smells Like Teen Spirit debütáló előadását jelentette az 1991. novemberi megjelenés előtt.

Forrás: CNN.com
Borítókép forrása: Frank Micelotta/Getty Images