Barion Pixel Ezért szállt ki 21 év után a Barátok köztből Szőke Zoltán – A sorozat Berényi Miklósa elmondta az igazságot – Coloré

Ezért szállt ki 21 év után a Barátok köztből Szőke Zoltán – A sorozat Berényi Miklósa elmondta az igazságot

2024. 02. 14.

Szőke Zoltánra a legtöbben a Barátok közt Berényi Miklósaként emlékeznek, és nem feltétlenül vagyunk tisztában azzal, hogy a színész mennyit vívódott a háttérben a szerepe miatt.

Szőke Zoltán huszonegy év után szállt ki a Barátok köztből, és Szily Nórának adott interjújában elmesélte, hogy hogyan jutott erre az elhatározásra.

Agyongyötörtem magam

-mondta a színész. Mint kifejtette, lefárasztotta az, hogy az energiáit ennek a kitalált figurának, Berényi Miklósnak adta, hogy általa válhasson hús-vér emberré. A huszonegyév munka leszívta, ám nem elsősorban a forgatással töltött órák voltak megterhelőek számára, hanem az, hogy életet adjon az általa megformált karakternek. A forgatások ugyanis más metódusban zajlottak, mint a színházi munka. Míg a színházban van idő próbálni és felkészülni az adott jelenetre, egy napi sorozat esetében nincs lehetőség próbára, így bármilyen kedve van épp az embernek, nincs módja valódi átszellemülésre. Ha például jókedvvel ébred, pillanatok alatt át kell változnia, akkor is, ha figurája éppen ordít vagy szomorú.

A végső lökést az adta a színész számára a változtatásra, amikor a történet szerint a figurája tüdőrákkal küzdött, és az emberek az utcán rendszeresen azzal állították meg a színészt, hogy sajnálják, hogy ilyen fiatalon ilyen komoly betegesége van. A kollektív tudatban tehát nem Berényi Miklós, hanem Szőke Zoltán volt rákos, amitől a színész nagyon rossz hangulatba került.

Szőke Zoltán és a balkáni fűszer

A színész elmondta, hogy a pályája kezdetén mindig pozitív karaktereket játszott, és vágyott arra, hogy egy intrikus figurában is kipróbálja magát. Kérése meghallgattatott, ugyanis a magyar sorozatok legemlékezetesebb figuráját kellett megjelenítenie. Idővel azonban belefáradt a szerepbe, és el kellett döntenie, hogy mi éri meg jobban: csupán a pénzért kitartani egy olyan mellett, amiben nem boldog, vagy elengedni a kötöttségeket, hogy újra önmaga lehessen.

Szőke Zoltán döntését többéves hezitálás előzte meg / Kép forrása: RTL
Szőke Zoltán döntését többéves hezitálás előzte meg / Kép forrása: RTL

Nem a felszínt nézzük, hogy hírnév, karrier meg siker. Én is erre vágytam, de ennek megvan az ára: felborul a felső nyugalom, a belső csend. Nekem huszonegy év elég volt ahhoz, hogy felismerjem, hogy mindaz, amit magamnak kívántam, és meg is kaptam, az vagy túlcsordult vagy én nem tudtam értelmezni. Azt mondtam, hogy most van ebből elég, és most szállok ki.

A színész mindennek ellenére a végsőkig hozta a tőle elvárt karaktert. Mint mondta, balkáni fűszert is tett a szerepbe, miáltal Berényi Miklós bármit is tett, a nézők mindig meg tudtak bocsátani neki.

A nehéz időszakban a meditálás segített neki a stabilitás megtalálásában, ám ahogy telt az idő, egyre inkább eltávolodott a figurájától.

Végül huszonegy évig, 10.400 epizódon keresztül játszotta minden idők egyik legmegátalkodottabb magyar sorozatkarakterét.

Nyitókép forrása: RTL