Barion Pixel Emilia Clark hihetetlen dolgot érdemelt ki – ehhez pedig agyvérzésének is sok köze van – Coloré

Emilia Clark hihetetlen dolgot érdemelt ki – ehhez pedig agyvérzésének is sok köze van

2024. 01. 04.

A Trónok harca színésznője, Emilia Clark olyan hírességek társaságába került, mint Ed Sheeran, Judi Dench, Elton John és Paul McCartney.

Emilia Clark számára nemcsak óriási sikereket hozott a Trónok harcában játszott Daenerys szerepe, de a show és a felgyorsult élete következtében egészségügyi problémák is jelentkeztek a most 37 éves sztárnál.

Emiliánál agyi aneurizmák alakultak ki két esetben is, amelyek miatt komoly kórházi ellátásra szorult és azóta elmesélte, hogy egyáltalán nem volt biztos, hogy túléli ezeket. Felépülése után édesanyjával, Jenny-vel megalapította a SameYou jótékonysági szervezetet, hogy segítse az agysérülésekből és szélütésekből felépülő embereket.

Az első agyvérzést 2011-ben szenvedte el a színésznő, a beszédközpontja is lebénult és majdnem kómába esett. Ebből felépült, de a második csapás 2013-ban jött, ekkor már műtétre szorult, miután a vizsgálatok azt mutatták, hogy az aneurizma mérete megduplázódott. Emilia korábban elmondta, hogy a túlélők igazán csekély kisebbségéhez tartozik, akik megúszták komolyabb következmény nélkül az agy vérzéses állapotát – egy felszíni ér volt az érintett.

Emilia Clark
Forrás: Mike Marsland/Getty Images

A műtét során az eret rehabilitálták, és egy titán elemet is helyeztek el a koponyájában, illetve gyógyszeres utókezelést kapott.

Az agyi aneurizmák általában a 40+-os és idősebb korosztályt érintik, tünetei a rendkívüli fáradtság, alvási problémák, fejfájás, látászavarok és mozgásvesztés, ám a sztárnál ezek nem jelentkeztek. A betegsége arra késztette a színésznőt, hogy édesanyjával megalapítsák a SameYou nevű jótékonysági szervezetet, amelyben adományokat gyűjtenek, és elősegítik a neuro-rehabilitációhoz való hozzáférést agysérülés és stroke után.

Emilia Clarkot édesanyja, Jenny mellett a Brit Birodalom Rendjének (MBE) tagjává választották a jótékonysági munkájukért. A színésznő azt nyilatkozta, valahol hálás ezért az egészért, mert így egyrészt a nagy népszerűség ellenére ember tudott maradni, másrészt sok emberen segíthet az átélt története miatt.

Forrás: Daily Mail
Borítókép forrása: Matt Winkelmeyer/Getty Images