Barion Pixel America Ferrera “Barbie-monológja” miatt számos kritikát is kapott – így vélekedik hónapokkal a történtek után – Coloré

America Ferrera “Barbie-monológja” miatt számos kritikát is kapott – így vélekedik hónapokkal a történtek után

2024. 01. 05.

A rózsaszín álom szélesvásznú kivitele igencsak meglepte a film- és Barbie-rajongókat is, hát még a színésznő egy perces feminista monológja.

America Ferrera játszotta Gloriát 2023 kasszasikerében, a Barbie filmben, melyet Greta Gerwig jegyez, és ami egyszerre volt imádnivaló és meghökkentő. Ebben elhíresült Gloria monológja, ami a film egyik legszívmelengetőbb pillanata lett. A mellékszereplő Margot Robbie Barbie-jának beszélt a női lét küzdelmeiről.

Barbie
Forrás: HBO Max

Míg sokakat meghatott a monológ, és konkrétan hangosan tapsoltak a hazai mozikban is a jelenetnél, néhányan arra panaszkodtak, hogy leegyszerűsíti a feminizmust.

A New York Times-nak adott interjújában így reagált America Ferrera a kritikákra:

Igen, tudhatunk dolgokat elméletben, de attól még igenis ki kell mondani azokat hangosan. Ettől még okozhat katartikus élményt, a megvilágosodást. Nagyon sok embernek van szüksége erre a feminista hangra, lányok és asszonyok millióinak, új generációknak, akik még csak most kerülnek ki az elnyomás alól, amiben nevelkedtek. És meg kell hallania azoknak a fiúknak, férfiaknak is, akik nem olyanok, mint az előző mintáik, de talán sosem gondolkodtak el ezen.

Végül nagyon egyszerűen vágott oda a Betty, a csúnya lány sztárja.

Ha valaki mélyen ismeri a feminizmust, akkor ez túlzott leegyszerűsítésnek tűnhet igen, de egész országok okkal tiltották be ezt a filmet. Szerintem meg túlzott leegyszerűsítés azt állítani, hogy valamire, ami talán alapvető, magától értetődő, arra nincs szükség. Túlzott leegyszerűsítés azt is feltételezni, hogy mindenki azonos szinten ismeri és érti a női tapasztalást.

A kritikák persze nem vonnak le a mozi értékéből, a mondanivalóból és abból a rengeteg humorból, amit a Barbie-film ad. És most már streamelhető is az HBO MAX jóvoltából.

Forrás: Just Jared
Borítókép forrása: HBO Max