Barion Pixel A fájdalom ügynökei: a Netflix sikerfilmje valós bűnügyi összeesküvésen alapul – Coloré

A fájdalom ügynökei: a Netflix sikerfilmje valós bűnügyi összeesküvésen alapul

2023. 11. 04.

A Painkiller című miniszéria után újabb produkció, A fájdalom ügynökei tárgyalja az opioid iparág sötét oldalát, ahol a pénz és haszonszerzés ezrek halálát okozza.

A fájdalom ügynökei főszereplői Chris Evans és Emily Blunt egy kitalált gyógyszeripari cég két alkalmazottjaként kihasználják a jogi kiskapukat, és kemény eladási stratégiát alkalmaznak, hogy pénzt keressenek egy új, rákosoknak kifejlesztett fájdalomcsillapítóval.

A fájdalom ügynökei
Forrás: Netflix

A szerről azonban idővel kiderül, hogy veszélyesen függőséget okoz és nem a megfelelő embereknél alkalmazva halálhoz vezet. A karakterek elég hamar túl mélyen találják magukat, nemcsak, hogy bűnügybe keverednek, de az összeesküvés sem marad el. A gyógyszergyártó cég atyját, Jack Neelt a zseniális Andy Garcia kelti életre.

A fájdalom ügynökei forgatókönyvét Wells Tower jegyzi, a film cselekménye pedig nagymértékben Evan Hughes azonos című expozéján alapul, amely 2018-ban jelent meg a New York Timesban. Az eredeti cikk részletezi azokat a különféle technikákat, amelyeket az Insys Therapeutics gyógyszergyár használt, hogy a Subsys nevű fentanil alapú, rendkívül addiktív fájdalomcsillapítót a piacra dobja majd népszerűsítse.

Vonzó, karizmatikus, értékesítőket alkalmaztak, valamint orvosokat toboroztak, akik nemcsak felírták, hanem tovább is ajánlották a szert. A VIP program azonban nem egyszerű marketing húzás volt, hanem valójában vesztegetés.

A fájdalom ügynökei
Forrás: Netflix

Evan Hughes később könyvvé bővítette a tényfeltáró cikkét The Hard Sell: Crime and Punishment at an Opioid Startup címmel.

Az eredeti, valós szereplők az Insys alapítója, John Kapoor, Alec Burlakoff értékesítési menedzser, illetve Xiulu Ruan és John Patrick Couch előadók. Most mindannyian börtönben ülnek.

Borítókép forrása: Netflix