Nők a csúcson – sok helyen messze még az 50 százalék

Régi probléma, hogy a nők nincsenek megfelelően képviselve a cégek vezetői között, holott egy női vezető számos kiváló tulajdonsággal bír. Magyarország a meglepően jó 39 százalékkal a 33 százalékos EU-átlag fölött van, sok helyen azonban lesújtó a helyzet.

Magyarország nagyon jól szerepelt

Az EU-s női vezetők arányát 2016-ban mérte fel az Eurostat, és olyan eredményre jutott, ami a padlóra küldött néhány sztereotípiát. Észtország (47 százalék) már majdnem elérte, hogy a női vezetők aránya elérje az áhított 50 százalékot. A második helyen Lengyelország és Szlovénia áll 41-41 százalékkal, majd egy hármas holtverseny következik. Litvániában, Magyarországon és Svédországban egyaránt 39 százalék a női főnökök aránya.

Noi Vezeto
Női vezetők arány az EU-ban 2016-ban / Fotó: Eurostat

Nekem kicsit meglepő volt, hogy elmarad a 33 százalékos EU-átlagtól Németország (29 százalék), Dánia (28 százalék) és Hollandia (25 százalék). A sereghajtó Luxemburg 18 százalékát sem vártam volna.

Érdemes a teljes – bónuszként Norvégia, Svájc és Izland adataival kiegészített – listát átböngészni, sok érdekes adatra bukkanhatunk!

A nagy cégek vezetői között alig van nő az USA-ban

A Statista egy 2021-es infografikát tett közzé a témával kapcsolatban. A portál azt vizsgálta, hány női vezető van az USA 500 legnagyobb vállalatánál. Az eredmény 41 volt, ami még mindig csak 8 százalék (!), ami nagyon alacsony. Mégis örülhetünk neki, mert 2001-ben még csak 3 százalék volt ugyanez az arány.

Egy kis szerencsével meg lehet tippelni, hogy a női főnökök közül mindössze kettő afro-amerikai. Az viszont meglepő, hogy olyan cégek élén állnak hölgyek, mint például az 500 legnagyobb vállalat között a 18. helyen álló General Motors.

A legnagyobb forgalmú cég, amit nő vezet az USA-ban, a lista 5. helyét megszerző CVS Health, amelynek bevétele 2020-ban meghaladta a 250 milliárd dollárt.

Usa Noi Vezetok
A legnagyobb amerikai cégek, amiket nők vezetnek / Fotó: Statista
Nyitókép: Shutterstock / PuzzlePix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Muse, Sum 41 és The Killers – világsztárok a VOLT Fesztivál első fellépői között