Barion Pixel Női vállalkozó vagy, de nehéz az előrelépés? Nézd meg ezt a programot! (x) – Coloré

Női vállalkozó vagy, de nehéz az előrelépés? Nézd meg ezt a programot! (x)

2023. 04. 17.

Magyarországon is elérhető már a Visa She’s Next pályázati program, amelynek keretében öt magyar vállalkozónő egyenként 2 millió forint összegű támogatásban, valamint egy éves mentorálásban részesül.

Részletek a visa.hu oldalon.

Sokszor hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a reggeli kávé és túrós táska megvásárlása a közeli pékségnél vagy hazafelé a gyors bevásárlás a sarki zöldégesnél nem lehetne a mindennapjaink része, ha nem lennének azok a vállalkozók, akik sok fejtörés után elindítják saját üzletüket, és nap mint nap működtetik azt. Szinte hihetetlen, de ezek a kis-és középvállalkozások az Európai Unióban a vállalkozások 99%-át teszik ki, százmillióknak adnak munkát. Létrejöttük és fejlődésük mindannyiunk érdeke.

A Visa, a világ egyik vezető digitális szolgáltatója, azon dolgozik, hogy előmozdítsa a kis- és középvállalkozások fejlődését, növekedését, segítő kezet nyújtson digitalizációjukhoz.   Célja, hogy minden egyes fizetés, vásárlás kényelmes és gyors legyen, a vállalkozók, kereskedők pedig a lehető legrövidebb idő alatt biztonságosan hozzájussanak pénzükhöz és még a legkisebb üzletekben, webáruházakban is lehessen kártyával fizetni.

Smb Cardpayment
Kép forrása: Visa

Nemrégiben kutatást készíttetett a Visa, hogy megismerje a női vállalkozók helyzetét Magyarországon, Csehországban és Szlovákiában. A felmérés nyomán megtudhattuk, hogy a nők leginkább azért fognak önálló vállalkozásba, hogy függetlenek maradjanak, a maguk főnökei legyenek vagy valami újjal és érdekessel foglalkozzanak, illetve jobb pénzügyi lehetőségeket remélnek egy saját cégtől. A válaszokból az is kiderült, hogy a magyarok sokan kezdtek saját vállalkozásba a pandémia idején – nagyobb arányban, mint a csehek vagy a szlovákok. A nehézségek tekintetében a kutatás rávilágított, minden második magyar női vállalkozóinak gondot okoz a finanszírozás, azaz nincs pénz. Sajnos ez jóval nagyobb arány, mint a kutatásban szereplő másik két ország esetén.

Problémát okoz még az egyes szakmai ismeretek, illetve az eszközök és az emberi erőforrás hiánya, a családi- és munkakötelezettségek összeegyeztetésének nehézsége, valamint a túlhajszoltság. Amikor arról kérdezték a női vállalkozókat, mire lenne szükségük vállalkozásuk fejlesztéséhez, kétharmaduk mondta, hogy pénzügyi támogatáson kívül örömmel venné, ha mentorprogramban is részt vehetne, méghozzá a következő területeken fejlesztenék magukat: vállalkozásuk népszerűsítése, gazdálkodási és pénzügyi ismeretek, valamint saját idejük beosztása. 

Az idén márciusban Magyarországon is elindított Visa She’s Next program üzleti céljaik elérésében, vállalkozásuk fejlesztésében segíti a női vállalkozókat. A Visa támogatási pályázatának eredményeként 5 nyertes női vállalkozó egyenként 2 millió forint támogatást, valamint 12 hónapig tartó, személyre szabott mentorálást kap.

Kik pályázhatnak? A program azoknak, a legalább 51% női tulajdonrésszel rendelkező vállalkozásoknak szól, amelyek, a kezdő lépéseken túl vannak – a pályázó vállalkozásának 2021. január 1. előtt már bejegyzettnek kell lennie -, a megelőző évet pozitív üzleti eredménnyel zárták, és most a bővülés, továbbfejlődés a következő céljuk.  Elvárás, hogy rendelkezzenek digitális jelenléttel, ami lehet egy honlap, egy webshop vagy egy aktívan használt közösségi média oldal is.  A pályázat már elérhető, részletei a Visa honlapján, a www.visa.hu oldalon találhatók.
A jelentkezéseket interneten keresztül lehet beadni egészen 2023. május 21. éjfélig.

A borítókép forrása: Visa