Barion Pixel Állást keresel? A motiváción kívül a motivációs levél is fontos – Coloré

Állást keresel? A motiváción kívül a motivációs levél is fontos

2022. 03. 01.

Magasabb fizetés reménye, karrierváltás, esetleg létszámcsökkentés? Az új állás keresésének többféle oka lehet. Az önéletrajz a jelentkezés elengedhetetlen dokumentuma, de ne felejtsd el mellékelni a motivációs levelet sem.

Álláskeresés során a hirdető cégek különféle elvárásokat támasztanak a jelentkezővel szemben. Nemcsak a szakirányú képzettség, a gyakorlati és elméleti tudás megléte a fontos, a jelentkezés módját is meghatározzák. Mit jelent ez általában? Leginkább az önéletrajzot, amely a személyes adatokat, végzettséget, képességeket és készségeket csokorba gyűjtött adathalmaz. Ha ezt egyszer jól megírtad, ugyanezzel máshová is pályázhatsz. Sok esetben pedig az önéletrajz mellett igényt tartanak motivációs levélre is.

Motivációs levél írása
Ha nem kérik, akkor is érdemes motivációs levelet küldeni / kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Mióta írhatjuk?

A munkaadótól függ, hogy igénylik-e a jelentkezőktől a motivációs levelet. Nem volt ez mindig így, ugyanis a 20. század közepéig sehol nem kérték. Az Egyesült Államokban kezdték alkalmazni. Az amerikai gazdaságban a gyártás mellett a szolgáltatás is egyre nagyobb teret kapott, ám egyáltalán nem mindenki volt képes a szolgáltató szektoron belül jól kommunikálni. Megnőtt a szellemi munkát végzők száma, de szükség volt valamilyen szűrőrendszerre, amely megmutatja, ki mennyire alkalmas az ügyfelekkel való kapcsolattartásra. A motivációs levél arra volt hivatott, hogy a teljesítmény mögött megmutassa magát az embert is.

Miért írj motivációs levelet?

Egy álláshely megpályázása nagy reményeket kelthet. Már az arra való jelentkezés is annak kinyilatkoztatása, hogy váltani, változtatni szeretnél. Hiába kéri a munkáltatói oldal csak az önéletrajzot, nyugodtan mellékelhetsz motivációs levelet. Habár nyűgös lehet megírni, mégis érdemes. Ebben az esetben nem elég az egyszer és jól megírt forma, hiszen egy új pozíció új feltételeket jelent. A motivációs levél szerepe pontosan az, hogy munkavállalóként megmutathasd a lelkesedésedet, a tehetségedet, de még a személyiségedből is a munkaadó elé tárhatsz némi morzsát. Az önéletrajzodban szereplő adatokat támasztod alá szöveges formában. Éppen ez lehet az, amely felkelti a figyelmet és megtörténik az, aminek reményében jelentkeztél: interjúra hívnak.

Az önéletrajz érzékelhetően száraz, tényszerű információkkal látja el a munkaadót. Semmi sallang: évszámok, intézmények, képzettségek, személyes adatok, de nincs mögötte az ember. A motivációs levél rakja mögé mindezt. A motivációs levelet mindig az adott pozícióhoz kell igazítani. A munkát keresők számára nem a legkívánatosabb elfoglaltság elkészíteni, mégis a sikerhez vezető út egyik lépcsőfoka lehet. Már a legelején tisztázni szükséges, hogy melyik pozíció elnyerésére törekszel. Indíthatsz sablonosan, de mindenképp szükség van valamire, amellyel felkelted az érdeklődést. Ez egy nagyszerű lehetőség arra, hogy bemutatkozz, megmutass magadból valamit úgy, hogy még nem is láttak. Úgy építsd fel a motivációs leveledet, hogy az tartalmilag össze legyen fűzve az önéletrajzoddal. Fejtsd ki , hogy mi motivált a pályázat beadására és miért az adott álláshelyre jelentkeztél, miért szeretnél ott dolgozni. Kitérhetsz arra, hogy eddigi munkád során milyen sikereket értél el, és hogyan tudnád mindezt alkalmazni. Nem önfényezésbe kell átfordulni, azonban azt mindenképp szükséges megmutatni, hogy mik az erősségeid.

A munkáltató időt és pénzt áldoz arra, hogy megtalálja új munkatársát, ezért a hitelesség kulcsfontosságú. Valótlanságok felsorolása helyett olyan képességeket sorolj fel, amely az új helyen hasznos lehet és támaszd alá példákkal. Mindezt úgy kell megvalósítani, hogy ne legyél terjengős, túlságosan „bőbeszédű”. Legyél lényegre törő, amely néhány bekezdést jelent. Ügyelj a helyes fogalmazásra, helyesírásra. Célszerű könnyen olvasható betűtípust használni.

A motivációs levelet a megadott e-mail csatolt mellékleteként kell elküldeni az önéletrajzzal együtt. Tehát a motivációs levél nem egy és ugyanaz azzal a szöveggel, amelyet az e-mail tartalmaként megfogalmazol. Különálló dokumentum, akárcsak az önéletrajz. Mindkettő tartalmazza a nevedet és a dokumentum típusát ékezetek nélkül (pl.: XY_motivacios_level.doc/pdf).

Állásinterjú
Egy jól megírt motivációs levél közelebb hozhat a személyes találkozóhoz / kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Ami ne maradjon ki belőle

  • címzés: legyen névre szóló, mert így biztos, hogy eltalál ahhoz, akihez kell. Ha nem ismered a címzettet, akkor kutasd fel, kinek is kell elküldened a jelentkezést,
  • megszólítás: ha már kiderült, hogy ki a címzett, nevezd nevén. Kerüld a sablonokat,
  • pontosítás: nevezd meg a munkakört, amit meg szeretnél pályázni és térj ki arra is, hogy hol találtál rá a hirdetésre,
  • alkalmasság: foglald össze, hogy milyen ismereteid, készségeid és képességeid vannak,
  • motiváltság: fogalmazd meg, hogy miért olyan vonzó számodra az adott munka,
  • lezárás: térj ki arra, hogy milyen dokumentumokat küldesz, valamint fejezd ki azt is, hogy várod a megkeresésüket és a személyes találkozót.

Ha tanácstalan vagy, hogyan kezdj bele a saját motivációs leveled megírásába, akkor a profession.hu oldal például segítséget nyújthat ebben, méghozzá munkakörre lebontva.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix