Mágikus szimbólum, a mandala

2021. 10. 12.

Szeretnél magadba nézni és meditálni? Készíts mandalát, amely meditáció és alkotás egyben.

Divatos ma felnőtt kifestőbe belefeledkezni, amelyek ábrái között gyakran előfordul a mandala. Ez egy olyan szimbólum, amelyet szerte a világban használnak. Habár a buddhizmusból és a hindu kultúrából eredeztethető, de most is szívesen alkalmazzuk.

A mandala kör alakú, amely mindig is fontos alakzatunk volt. Már az ősi kultúrák jellegzetes szimbóluma volt az önmagába visszatérő forma. Ennek értelmében az egységet, az egészet, a teljességet, a végtelenséget, vagyis az időt is szimbolizálja. Még a szanszkrit jelentése is nagyon találó: a mandala azt jelenti, hogy mágikus kör.

A mandala készítése

Habár a mandala kör alakú, de rajzolásakor nemcsak körökkel, hanem négyzeteket is használhatunk. A kör a természet teljességét jelképezi, a négyzet pedig a stabilitást adja meg. A mandala készítése is egy meditációs gyakorlat. Nemcsak ceruzával, filctollal készíthetünk mágikus köröket, hanem ahhoz használhatunk, köveket, homokot, festéket is.

Mandala készítése természetes
Kép forrása: Pexels

Hogyan kezdjünk bele?

Ha szeretnénk gondolatainkban, lélekben és fizikailag is lecsendesedni, a mandala készítése kiváló elfoglaltság ehhez. A megfelelő eszköz, amellyel dolgozni akarunk csak az egyik része az előkészületeknek. Mielőtt a rajzolásra térnénk rá át kell szellemülnünk, magunkra kell hangolódni. Csukjuk be a szemeinket és fordítsuk figyelmünket befelé. Képzeljük el saját mandalánkat. Milyen színekkel dolgoznánk? Melyek azok, amelyek jó érzéssel töltenének el használat során és a kész mandalára ránézve? Milyen formákat használnánk és milyen struktúrában?

Ha megvan a forma és a színvilág, akkor kezdjük el a munkát. Próbáljuk meg elengedni gondolatainkat. Hagyjuk, hogy a belsőnk irányítsa a kezeinket.

Amint elkészült az alkotásunk, képzeljük el azt, hogy ebbe a mágikus körbe csöppenünk. Mintha egy mesevilágban járnánk. Milyen érzés lenne? Mire gondolunk akkor, ha erre a mágikus körre nézünk? Milyen érzést keltenek bennünk a színek, minták?

Alkotás közben csakis a mandalánkra kell koncentrálni, annak is a középpontjára és hagyni, hogy a kezeink szabadon alkossanak. Ha így teszünk, nemcsak egy kép készül, de változások indulnak be a gondolkodásunkban is. Valójában ez egy emelkedett tudatállapot.

Mit mond a mandala?

A színek választása tudattalan üzeneteket, érzelmeket közvetítenek. Belülről kifelé haladva más jelentést hordoznak. A belső rész a tudatalatti folyamatokat mutatja, ahogy haladunk kifelé, úgy jutunk el az egonkig. Ha a színek erősek és élénkek, az fokozott érzelmeket sejtet. A halványabb nemcsak erőtlenebbnek tűnik, de azt mutatja, hogy fáradtak vagyunk, esetleg betegek.

A színek alkalmazása évszakokhoz is köthető. Mindegyiknek megvan a maga árnyalati világa és azzal is üzenhetünk.

A barna, a narancssárga, az arany az ősz színei, amelyek mutathatják a negatív érzelmeinket, de a fejlődésünket is.

A fehér, a fekete és a szürke szimbolizálják a telet, amelyek hidegek és hűvösek és értelmezésük is hasonló.

A tavasz színei a zöld, az ibolyaszín, a pasztellszínek, a rózsaszín. A lehetőségek tárházát jelenítik meg.

A nyári színek közé tartozik a sárga, a kék, a zöld és a piros, melyek a bőségre és a beteljesedésre utalók.

Mandala készítése
Kép forrása: Pexels

A mandalák vonalvezetésére is érdemes pillantást vetni. Az erős vonalvezetés határozottságot, erős érzelmeket sejtet, míg a határvonalak erőssége a külvilággal való kapcsolatunkat mutatja meg.

A kör és négyzetek alkalmazásán túl egyéb formák is feltűnhetnek a mágikus körünkben, amelyek állati figurák vagy számok, betűk is lehetnek. Mégis jellemzően geometriai formákkal alkotunk mandalát.

A mandala megmutatja tehát érzelmi állapotunkat. Ha a közepétől kifelé haladva egyensúlytalanságot tapasztalunk, nem jó érzés az alkotásunkra nézni, azt jelenti, hogy hasonlóan érezzük magunkat. Ha nincs meg a rajzunkban a harmónia, akkor ugyanez van bennünk is, amely akár betegség formájában is megmutatkozhat.

Kész a mű, hová kerüljön?

Az elkészült mandala égtájaknak megfelelő elhelyezésével támogatható életünk egy-egy szegmense. Az északi falon helyet kapó mágikus kör az egyén lecsendesedését segíti. Ha déli részen rakjuk ki, akkor a magánéletet erősítheti a mandalánk. Felcsigázza a szexualitást is. A keleti falon, részen való alkalmazás a megújulásban segít, ha pedig nyugaton helyezzük ki, akkor az összetartó erőt serkenthetjük.

Borítókép forrása: Shutterstock