Barion Pixel Különleges égi jelenséget lehet majd látni júniusban – Coloré

Különleges égi jelenséget lehet majd látni júniusban

2021. 05. 12.

Idén június 10-én látható a szépséges jelenség. Nálunk sajnos nem lesz teljes napfogyatkozás, a Nap 94 százaléka lesz majd takarásban.

A „tűzgyűrűként” emlegetett látványosság az, amikor a Nap közepét a Földről nézve kitakarja a Hold, és ezáltal csak a Nap széle látszódik. Ezzel pedig szó szerint olyan, mintha egy szabályos arany gyűrűt látnánk a Hold körül.

Tuzgyuru Napfogyatkozas
Forrás: pexels.com

Ebben az évben eddig számos csodaszép látványosságnak lehettünk tanúi, már ami az égboltot illeti. Januárban hullócsillagokat kémlelhettünk, áprilisban a pink szuperholdat láthattuk, júniusban pedig egy újabb jelenséget fedezhetünk fel, amikor is a Nap 94 százaléka takarásban lesz. Azt azonban nagyon fontos megemlíteni, hogy szabad szemmel semmiképp ne nézzünk a Napba, illetve viseljünk megfelelő UV-szűrős szemüveget, hogy megóvjuk a retinát az esetleges károsodástól.

A teljes napfogyatkozás csak 3 perc és 51 másodpercig tart, amelyet Ontarióban, Québecben és a kanadai Nunavutban lehet majd látni. Hazánkban csak részlegesen.

A következő ilyen jelenség két év múlva, 2023. október 14-én lesz, amelyet majd az Egyesült Államok délnyugati részén élők csodálhatnak meg. Tehát Oregon, Texas, Nevada, Utah és Új-Mexikó lesz a szerencsés.

Forrás: marthastewart.com