Barion Pixel Hoodoo vs. voodoo – Coloré

Hoodoo vs. voodoo

2020. 11. 24.

A hoodoo nem új keletű, és nem is mindenre kiterjedő kifejezés a különféle spirituális gyakorlatokra – de így hajlamos a popkultúra ezt ábrázolni. Meglepetés! A hoodoo valójában önmaga saját gyakorlata, saját szabályokkal és történelemmel. Valójában a folyamatot nem is „varázslatnak” nevezik, hanem „munkának” vagy „házimunkának”. Sokan a maguk képére formálták, és átértelmezték – tehát sok félretájékoztatás lebeg az interneten.

A hoodoo alapvetően afroamerikai hagyomány, rabszolgák által létrehozott, különféle spirituális gyakorlatok alapján alakították ki azokat a földterületeket, ahol éppen találták magukat. A hoodoo-t más néven is ismerik, főként varázslatként, az ezt gyakorló emberek számos eszközzel dolgoznak, például gyertyákkal, és természetesen gyökerekkel és gyógynövényekkel is. Az ősök tisztelete különösen fontos, a filmek gyakran hoodoo-t sötétnek és károsnak mutatják, de a legtöbb gyakorlat a gyógyítással és a védelemmel foglalkozik.

ezo172

Nagy a zavar a hoodoo és a voodoo kapcsán. Ha úgy gondolod, hogy egyformák, akkor nem vagy egyedül, de itt az ideje, hogy ezt megtanuld! A hoodoo és a voodoo nagyon különböző. A voodoo, amelyet vodou-nak, voudou-nak vagy voudun-nak is írnak, egy tényleges vallás, amelyről úgy gondolják, hogy Haitiről származik, és a nyugat-afrikai spirituális hagyományokból ered.

Az idő múlásával az amerikai kultúrát elbűvölte ez a titokzatos hagyomány, és a filmekben és könyvekben szenzációhű borzalomként kezdte ábrázolni. A „vudu” gyakorlatokat Hollywood álmodta meg, az agyunkban rögzített zavaró képek többsége olyasmi, amit egy filmben láttunk. Hollywood létrehozott egy mitológiát, amelyet igazságnak gondoltunl. A a modern folklór részévé vált, mint valami gonosz dolog, ami árthat nekünk. De a voodoo-t széles körben gyakorolják Haitin, és ez még mindig releváns jelenség az ottani politikában. A politika és a vallás ellentmondásos keveréket alkot, az Egyesült Államokban sok voodooista fél attól, hogy bánnak velük, ezért elrejti vallását. Bár ez érthető, a gyanút az is felerősíti, hogy titokban gyakorolják vallásukat, mint valami rossz vagy erőszakos dolgot. A félelem félelmet szül.

Nem mindig vagyunk tisztában hitünk eredetével; időnként újra kell értékelnünk azt, amit tudunk, és hogyan tudunk. Nemzetünk történelmében voltak olyan idők, amikor más csoportokat (pl. Zsidókat, katolikusokat) hasonlóan gyaláztak. Csak oktatással és a különböző meggyőződésűek megismerésével lehet legyőzni félelmünket és rájönni, hogy hétköznapi emberek, akik gazdagítják közösségünket.

Vallásként a voodoo sajátos gyakorlatokkal rendelkezik, amelyek közül néhányat el kell végezni a beteljesítéshez. Vallási vezetői vannak, úgynevezett Mambo-k és Houngan-ok, akik felügyelik ezeket a gyakorlatokat. Istenségei és szellemei vannak, amelyeket imádnak és tisztelnek.

A hoodoo-nak ezzel szemben nincsenek ilyen dolgai. Habár részét képezi a szellemekben való hit és az éltető energiákban, nincsenek külön istenek vagy félistenek, amelyeket követni kell, szabadon imádhatsz minden olyan istent (vagy nem), amelyet akarsz. Nincs szervezett hierarchia. Ez nem azt jelenti, hogy az őseinkkel való munkának nincsenek szabályai – vannak, de nem rendelkezik a más vallásokra jellemző sajátos felépítéssel.

A hoodoo székhelye az afrikai diaszpóra, és mint ilyen, csak fekete embereknek szabad gyakorolniuk. A gyakorlatokat azért fejlesztették ki, hogy megvédjen és meggyógyítson bennünket a rabszolgaság traumáitól. A hoodoo gyakorlásához eltökéltnek kell lenniünk abban, hogy foglalkozzunk a történelemmel. Bármennyire is fáj a hallás, a fehér emberek nem gyakorolhatják a hoodoo-t, mert nem lehet megidézni a fekete emberek elnyomóinak őseit, hogy vegyenek részt a mágikus hagyományokban.

Képek forrása: pixabay.com