A zabpehely nem csupán divatos reggeli – rendszeres fogyasztása az egész tested működésére hatással lehet. Kiderült, milyen pozitív változásokat hozhat, ha minden nap helyet kap az étrendedben.
A zabpehely régóta a „szuperételek” egyik legnépszerűbb képviselője – nem véletlenül. Egyszerű, olcsó, sokoldalúan elkészíthető, és ha okosan kombináljuk, akár egy komplett reggeli is lehet belőle. De vajon mi történik a testeddel, ha minden egyes nap zabpelyhet eszel? A válasz meglepően sokrétű – és nagyrészt nagyon is pozitív.
1. Stabil vércukorszint – kevesebb hirtelen éhségroham
A zabpehely lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, ami segít elkerülni a vércukorszint hirtelen megugrását és zuhanását. Ez különösen fontos lehet inzulinrezisztencia, prediabétesz vagy 2-es típusú cukorbetegség esetén – de még az egészséges emberek is profitálhatnak belőle: kevesebb falásroham, kiegyensúlyozottabb energiaszint, jobb koncentráció.
2. Javul az emésztésed – köszönhetően a béta-glükánnak
A zabpehely egyik legértékesebb összetevője a béta-glükán, egy vízben oldódó rost, amely elősegíti az egészséges bélműködést, táplálja a bélflórát, és hozzájárul a rendszeres széklethez. A napi zabpehely-fogyasztás különösen jót tesz azoknak, akik hajlamosak a székrekedésre vagy puffadásra – természetes és kíméletes módon támogatja az emésztést.

3. Csökkenhet a koleszterinszinted
Több kutatás is igazolja, hogy a zabpehely rendszeres fogyasztása csökkentheti a LDL („rossz”) koleszterin szintjét, miközben a HDL („jó”) koleszterinre nincs negatív hatással. Ennek oka szintén a béta-glükán, amely segíti a felesleges koleszterin kiválasztását az emésztőrendszeren keresztül.
4. Támogatja a szív- és érrendszert
A zab gazdag antioxidánsokban – különösen az avenantramid nevű vegyületben –, amely gyulladáscsökkentő hatású, és segít megőrizni az erek rugalmasságát. A rendszeres zabfogyasztás így nemcsak a koleszterin-, hanem a vérnyomáscsökkentéshez is hozzájárulhat.
5. Tovább maradsz jóllakott – és csökkenhet a súlyod
A zabpehely laktató, mégis kalóriaszegény, főként ha nem ízesített, bolti változatokat választasz. Ha gyümölccsel, olajos magvakkal, esetleg egy kis natúr joghurttal vagy növényi tejjel kombinálod, akkor egy tápanyagban gazdag, hosszú ideig eltelítő reggelit kapsz. Ez segíthet az étvágy kontrollálásában, és akár a testsúly csökkentésében is.
6. Szebb bőr, jobb közérzet
A zabban található vitaminok és ásványi anyagok – például B-vitaminok, cink, magnézium – jótékony hatással lehetnek a bőrödre, idegrendszeredre és az általános hangulatodra is. Nem véletlen, hogy sok bőrápolási termék alapja is a zab!
Forrás: www.eatingwell.com / Képek: Midjourney