Barion Pixel A szuperételeket sem ajánlatos túltolni – Coloré

A szuperételeket sem ajánlatos túltolni

2021. 05. 30.

Klasszikus „jóból is megárt a sok” eset a superfoodok túlevése.

Az ételek népszerű kategóriája az úgynevezett superfoodok évek óta az egészséges étrendet követők listájának első helyén van. Rendszeresen cikkeznek fiatalító hatásaikról és arról, hogy mennyire rendbe tudja tenni a testedet.

Édesburgonya, lencse, brokkoli és társai, a superfoodok mára az étrendünk szerves részévé váltak. De mint minden másból, természetesen ebből is megárt a sok.

A tested működéséhez mikro és makrotápanyagok kényes egyensúlyára van szükség, amit a legtöbbször étkezéssel tudsz pótolni. A superfood kategóriába tartozó ételek jellemzően tele vannak antioxidánsokkal, amik a tudomány mai állása szerint segítenek tovább és egészségesen élni. Nem csak csökkentik a szív- és érrendszeri megbetegedések vagy a rák kialakulásának kockázatát, de sokak szerint a szexuális teljesítőképességre is pozitív hatással vannak.

Superfood
Kép forrása: Freepik

Az antioxidánsok gonosz ikertestéve – a pro-oxidánsok – szerepet játszanak abban, hogy miért káros túl sok superfoodot fogyasztani. Az izmok és szervek folyamatos sérüléseknek, károsodásnak vannak kitéve egy folyamat által, amit oxidációnak nevezünk. Ezt egy érzékeny rendszer szabályozza, ahol mint az oxidációt gyorsító, mint az azt lassító enzimeknek szerepük van.

Viszont ha túl sok superfoodot eszel, elbillen a mérleg, és eltűnhetnek az úgynevezett pro-oxidánsok a szervezetedből. Ennek az az eredménye, hogy idős korban például nehezebben veszel levegőt és nem tudsz majd sportolni, így fitt maradni. Így a túl sok superfood fogyasztás tulajdonképpen közvetetten izomsorvadáshoz, gyengüléshez vezethet.

Az egyik legrosszabb dolog amit tehetsz, ha az utóbbi időben nem figyeltél oda eléggé az egészségedre, ha elkezded magadba tömni az antioxidánsokat. Sőt, nagy eséllyel csak rontani fogsz a helyzeten. Habár ez a jótékony anyag sok esetben akár vissza is fordíthatja az öregedés folyamatát, a jóból is megárt a sok.

A megnövekedett antioxidáns tartalom csökkenti a természetes értágítók jelenlétét a szervezetben (mint például a hidrogén peroxid), aminek köszönhetően a test nem fogja tudni elég hatékonyan elszállítani az oxigént az ereken keresztül az izmokba. Így azoknak az embereknek, akik valamilyen sérülésből épülnek fel és rehabilitáció alatt vannak, vagy esetleg szívrohamuk volt, sok esetben egyáltalán nem ajánlják a superfoodokat, nehogy csökkentse a rehabilitáció hatékonyságát.

Borítókép forrása: Freepik