Barion Pixel Miért olyan nehéz észrevenni a szarkazmust írott szövegekben és e-mailekben? – Coloré

Miért olyan nehéz észrevenni a szarkazmust írott szövegekben és e-mailekben?

2022. 11. 08.

Szarkazmussal sokan szeretünk élni, mivel hatásos kifejező eszköz élőszóban. Írásban azonban már más a helyzet, az online tér szövegeiben olykor nagyon nehéz értelmezni.

A szarkazmust könnyű felismerni az élőbeszéd során. Ha beszélgetsz valakivel, akár személyesen, akár telefonon, akkor a hangsúlyából egyértelműen érezhető, hogy komolyan gondolja-e a mondandóját vagy gúnyolódik. Azonban a írott szövegekben, e-mailekben, hozzászólásokban nem mindig ennyire egyszerű beazonosítani az író szándékát.

Robert Gibbs nyelvész szerint

a szarkazmus a mondat szó szerinti jelentésétől eltérő és különösen annak ellenkezőjét kifejező szavak.

Az irónia egyik formája, és általában egy adott személy ellen irányul.

Írásban a szarkazmus felismerése, jelzése zavaros lehet. Arra kell figyelned: mennyire felel meg a helyzetnek és a személynek az a hozzáállás, amit az író közvetít.

Szarkazmus
Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

Az írott szarkazmus értelmezésével való küzdelem

Tanulmányok kimutatták, hogy az emberek nehezen értelmezik az írásban megfogalmazott szarkazmust. Az e-mailek használatát tanulmányozva a kutatók úgy találták, hogy az írók, akik azt hiszik, hogy nyilvánvalóan szarkasztikusak, mégis összezavarják az olvasókat.

Személyesen előadva a szarkazmus hajlamos keserű hangnemet felvenni. Az írott üzenetek azonban nem mindig adják át ezt a hozzáállást, vagy nem adnak sok más támpontot, mivel a legfontosabb információforrás, a hanglejtés írott szóban nem átadható.

Tanulmányok sora vizsgálta a szarkazmus használatát a legkülönbözőbb hétköznapi szituációkban, legyen szó akár a munkahelyen történő kritikáról vagy dicséretről, akár olyan helyzetekben, amikor a társadalmi normák sérülnek. Ezeknek azonban a jelentős része a szóbeli megjelenését vizsgálta.

Ha valakivel szemtől szemben beszélgetünk, és az illető valami szarkasztikusat mond, látjuk az arckifejezését, lehet, hogy kissé zavartnak vagy feszültnek tűnik. Még hasznosabb, hogy valószínűleg a hangszíne is megváltozik.

Amikor azonban sms-t vagy e-mailt írunk, sok ilyen információ kimarad. Nincsenek arcvonások, nincsenek hanghordozások, és talán még a válasz is késik, ha valaki nem tud azonnal visszaírni. Ha nem ismered annyira jól az illetőt, akkor az utolsó lehetséges támpontod is elveszik: az előzetes ismeretek. Egy tanulmány szerint még a barátainknak és a családtagjainknak is nehézségei lehetnek a szarkazmusunk helyes értelmezésében írásban.

Az emoji segíthet?

Akadnak lehetőségek, amivel kicsit egyértelműbbé tehetjük a szándékunkat. Az online térben gyakran használunk emojikat. Ezek az apró arckifejezések pedig sok egyéb információt közölhetnek az írott szavakon túl.

Például, ha egy randi után a partnered ezt írja: „Évek óta nem szórakoztam ilyet jól.” Értheted szó szerint, vagyis tényleg nagyon jól érezte magát a találkozótokon. Viszont, ha már megtoldja egy smile-val így: „Évek óta nem szórakoztam ilyet jól 😂”. Akkor már azért érezhető, hogy nem gondolja komolyan a szavait, és szarkazmus áll a háttérben.

Az írott szövegben is vannak egyéb olyan lehetőségek, amivel jelezhető a szarkazmus. Dőlt betűvel vagy félkövérrel kiemelhetjük a szavakat, hogy figyelemfelhívóbb legyen, az olvasó pedig könnyebben tudja értelmezni az üzenetet. A közösségi médiában pedig hashtagekkel is jelezheted a szándékod, például #szarkazmus szintén segíthet a többi embernek megérteni, hogy nem kell szó szerint érteni a mondadódat.

Egyéb jelzésként használják még a mondat végén LOL vagy a /s betűt, míg a /srs hozzáadása azt jelzi, hogy komolyan kell venni a szavait az írónak.

Szarkazmus
Forrás: Shutterstock

Egy másik, 2016-os tanulmányban a kutatók azt vizsgálták, hogyan tudná az e-mail írója egyértelműbbé tenni szándékát a címzett számára. Tanulók olvasták el és próbálták értelmezni az olyan üzenetek jelentését, mint például: „Látom, jól alakul a diétád” mondat esetén. A példák különféle írásjeleket és hangulatjeleket tartalmaztak:

Látom jól alakul a diétád.

Látom jól alakul a diétád!

Látom jól alakul a diétád…

Látom jól alakul a diétád 🙂

Látom jól alakul a diétád 😛

A kutatók azt találták, hogy a hangulatjelek és a három pont miatt az üzenetet a legtöbben szarkasztikusnak tekintették, míg a felkiáltójel és a pont növelte annak esélyét, hogy őszintének érezzék.

Tehát mielőtt szarkasztikusan szeretnél üzenni valakinek, érdemes átgondolnod, hogy egyértelmű-e szándékod, és valamelyik fentebb említett lehetőséggel jelezned az üzeneted címzettje felé, hogy pontosan, mit szeretnél mondani neki.

Borítókép forrása: Shutterstock

Forrás: The Conversation, Mail.com