Kutatások azt mutatták ki, hogy ha napi egy teáskanálnyival csökkentjük a só bevitelét szervezetünkbe, jobbat teszünk magunkkal, mint eddig gondolták!
A só fontosságát nemcsak mi magunk ismerjük, hanem egy Benedek Elek mesében is emlékeztetőt kaptunk, amikor a királylány azt mondta apjának, hogy ,,úgy szeretlek édesapám, mint emberek a sót”. A király haragra gerjedt, és kitagadta a lányát, ám a történet végére megérti, hogy miért is olyan fontos a só az emberek életében.
Bár önmagában a só nem káros, ha túlzásba visszük, okozhat gondokat, ennek megfelelően a csökkentésének is számos pozitív hatását élvezhetjük!
A só csökkentése, mint gyógyszer
A legutóbbi kutatásokból az derült ki, hogy már napi egy teáskanál só is csodákat tehet, ám csak akkor, ha nem fogyasztjuk el! Mint megállapították, ha rendszeresen tartjuk a csökkentett sómennyiséget, olyan javulás érhető el, mintha vérnyomáscsökkentő gyógyszert szednénk, csupán azok mellékhatásai nélkül.
Az amerikai vizsgálatban 213 50 és 75 év közötti személyt vizsgáltak, akik vérnyomáscsökkentőt szedtek. A résztvevőket értékelték a szokásos étkezésük alatt, ezt követően pedig alacsonyabb sótartalmú diétát tartattak velük, majd egy hétig magasat.
Mint kiderült, a só redukálása közel 20%-kal csökkentette a szívbetegségek kockázatát. Ez azért fontos információ, mert a legtöbb középkorú és idős ember magas sótartalmú étrendet tart, ám az alacsony nátriumtartalmú diéta 6 Hgmm-rel csökkentette a szisztolés vérnyomást, ami hasonló ahhoz az értékhez, amit a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek eredményeznek. A nátriumcsökkentés napi nagyjából egy teáskanál só mennyisége, ami körülbelül ezer milligramm nátriumot tartalmaz.
A vizsgálatban résztvevők 70-75%-nak alacsonyabb lett a vérnyomása, így vélhetően csupán az étrend módosításával csökkenthető a magas vérnyomás. A sóbevitel csökkentésére ráadásul meglepően gyorsan reagál a vérnyomás: egy hét alatt már észrevehető a javulás. Előnye továbbá, hogy semmiféle mellékhatással nem jár a só mennyiségének csökkentése, nem úgy a vérnyomásgyógyszereké!
A sóban található nátrium ugyanis vonzza a vizet, így több folyadékot kötve meg a véráramban, ami nagyobb nyomást és terhelést jelent a szívnek, így növelve a vérnyomást. Ha azonban csökkentjük a sófogyasztást, a szervezetünk kevesebb vizet köt meg, s ezáltal szívünk munkáját is könnyebbé tesszük.
A felfedezés azért fontos, mert a magas vérnyomás világszerte problémát jelent, és akár szívrohamhoz vagy agyvérzéshez is vezethet. A csendes gyilkosként is emlegetett magas vérnyomás hát kiküszöbölhető azáltal, ha kevésbé sósan fogyasztjuk az ételeket, ami nem jár a só teljes elhagyásával!
Forrás: Fox News.
Nyitókép forrása: Pixabay