Barion Pixel Bélegészség, vagy puffadás? Ezeket ne edd, ha nem akarsz felpuffadni – Coloré

Bélegészség, vagy puffadás? Ezeket ne edd, ha nem akarsz felpuffadni

2024. 10. 25.

A puffadás egy olyan probléma, amelyet manapság sokan tapasztalnak! Ez az állapot kellemetlen érzéseket, például teltségérzetet és hasi diszkomfortot okozhat. Az, amit eszünk, nagy hatással van arra, hogyan érzi magát a gyomrunk és a beleink. Bizonyos ételek gyakrabban okoznak puffadást, míg mások hozzájárulnak a bélrendszer egészségéhez. Ha hajlamos vagy a puffadásra, érdemes odafigyelned az alábbi ételek fogyasztására, de még jobb, ha inkább elkerülnöd őket.

A puffadás gyakori probléma, fotó: Gettyimages
A puffadás gyakori probléma, fotó: Gettyimages

1. Szénsavas italok

A szénsavas üdítők, mint a kóla, energiaitalok, vagy akár a szénsavas ásványvíz, nagy mennyiségű szén-dioxidot tartalmaznak, ami puffadást okozhat. Amikor ezek az italok a gyomorba kerülnek, a bennük lévő gáz felszabadul és felfújja a gyomrot, ami kellemetlen érzést eredményezhet. Ha gyakran érzel puffadást, érdemes áttérni a sima vízre vagy gyógyteákra.

Cola, szénsavas
fotó: Gettyimages

2. Hüvelyesek

A bab, lencse, csicseriborsó és egyéb hüvelyesek tele vannak értékes tápanyagokkal, de sajnos emésztésük során gázok keletkezhetnek. Ez azért van, mert ezek az ételek nagy mennyiségű rostot és speciális szénhidrátokat tartalmaznak, amelyeket a bélbaktériumok bontanak le, miközben gáz képződik. Ha nem szeretnéd teljesen kiiktatni őket, próbáld ki, hogy alaposan beáztatod őket főzés előtt, vagy fokozatosan növeld az elfogyasztott mennyiséget, hogy a tested alkalmazkodni tudjon.

hüvelyesek
fotó: Gettyimages

3. Keresztesvirágú zöldségek

A brokkoli, kelbimbó, káposzta és karfiol a keresztesvirágú zöldségek közé tartoznak, amelyek rendkívül egészségesek, de gyakran puffadást okoznak. Ezek az ételek nagy mennyiségű rostot és kéntartalmú vegyületeket tartalmaznak, amelyek hozzájárulnak a gázképződéshez az emésztőrendszerben. Érdemes kisebb mennyiségben fogyasztani őket, vagy kipróbálni más zöldségeket, például a cukkinit vagy a spenótot, amelyek kevésbé valószínű, hogy puffadást okoznak.

karfiol, brokkoli
fotó: Gettyimages

4. Tejtermékek

A tej, sajt, joghurt és más tejtermékek azoknál az embereknél, akik laktózérzékenyek, gyakran puffadást és hasi fájdalmat okozhatnak. Ennek oka, hogy a laktóz lebontásához szükséges enzim (laktáz) hiányzik vagy elégtelen mennyiségben van jelen az emésztőrendszerükben, ami gázképződést eredményez. Ha te is érintett vagy, próbálj ki laktózmentes tejtermékeket vagy növényi alapú alternatívákat, mint a mandulatej vagy a kókusztej.

tejtermék
fotó: Gettyimages

5. Cukoralkoholok

A cukormentes édességek, rágógumik és diétás termékek gyakran tartalmaznak cukoralkoholokat, például szorbitot, mannitot vagy xilitolt, amelyek puffadást és hasmenést okozhatnak, ha nagy mennyiségben fogyasztják őket. Ezeket az édesítőszereket a szervezet nehezebben emészti meg, és a bélbaktériumok által történő lebontásuk során gázok képződhetnek. Érdemes ezek helyett természetes édesítőket választani, például mézet vagy steviát.

édesítő
fotó: Gettyimages

6. Fehérkenyér és finomított szénhidrátok

A finomított szénhidrátok, mint a fehér kenyér, fehér rizs, sütemények és tészták, gyorsan megemésztődnek, és a vércukorszintet hirtelen megemelik, ami puffadást és diszkomfortérzetet okozhat. Ráadásul ezek az ételek általában alacsony rosttartalmúak, így lassabban mozognak végig az emésztőrendszeren. Érdemes teljes kiőrlésű alternatívákat választani, amelyek több rostot tartalmaznak, és hosszabb ideig biztosítják a jóllakottság érzését.

kenyér
fotó: Gettyimages

7. Alma és más magas fruktóztartalmú gyümölcsök

Az alma, körte, cseresznye és más gyümölcsök magas fruktóztartalmuk miatt puffadást okozhatnak, különösen azoknál, akik érzékenyek a fruktózra. Ezek a gyümölcsök nagyon egészségesek, de a magas cukortartalom miatt az emésztésük során gáz képződhet. Ha gyakran érzel puffadást gyümölcsfogyasztás után, próbálj meg kisebb adagokat enni, vagy válassz alacsonyabb fruktóztartalmú gyümölcsöket, mint például a bogyós gyümölcsök.

alma
fotó: Gettyimages