Barion Pixel Nincs új a nap alatt, de az itallapon igen! – A teamixológia nyomában (x) – Coloré

Nincs új a nap alatt, de az itallapon igen! – A teamixológia nyomában (x)

2023. 11. 24.

A teát már nemcsak délután ötkor fogyasztják az angolok sem, hanem jóval utána, akár az esti bárban ücsörgéskor is. Ám ahhoz, hogy a legjobb koktélok készülhessenek belőle, szükség van a teamixológia tudományára!

A teamixológia – bár hihetnénk, hogy új tudomány, tévednénk – már a 18. században felütötte a fejét. Ekkoriban már tudatosan készítették a koktélokat, és különböző keverékeket alkottak, melyek alapja az alkohol volt. Ebben az időszakban jött létre a puncs, aminek szintén tea volt az alapja. Természetesen maga a teafogyasztás sokkal régebbre nyúlik vissza: a Krisztus utáni harmadik századi kínaiak már ismerték és szerették a teát, sőt, gyógyszerként is alkalmazták!

A teák ugyanis – lévén növényből készülnek – számos pozitív hatással bírnak. Míg a kamilla külsőleg is kiváló gyulladáscsökkentő, a sokak által szívesen fogyasztott jázminnak nemcsak illata és íze elragadó, hanem hatása is! Náthás időszakban valóságos csodaszer, ugyanis csillapítja a köhögést, és a nátha egyéb tüneteit is kiválóan kezeli! Jó hatással van az idegrendszerre is, így egy ebből készült koktél kellőképpen ellazíthat egy nehéz nap után!

Az esti kimenőn egy zöld tea-koktél is kiváló lehet, hiszen sokkal kevesebb koffeint tartalmaz, mint fekete társai, így nem lesz gondunk utána az elalvással! Nem is vesszük észre, mégis magát az egészséget vesszük magunkhoz általa, hiszen jót tesz a szívnek, csökkenti a koleszterinszintet, és a zsírégetés is felgyorsul általa!

Teamixológia – mit, mivel?

A teamixológia során tudatosan használják a tea ízeit, s ötvözik őket olyan más ízvilággal, amivel kiemelik egymást. A jó koktél azonban csakis megfelelő minőségű alapanyagokból készülhet! A Dilmah teái kiválóan használhatóak kevert italokhoz is, ugyanis a kézi szüreteléskor ügyelnek arra, hogy csak a két legfrissebb tealevelet és rügyet szedjék le. A tealeveleket a termesztés helyén csomagolják csupán néhány nappal azután, hogy leszüretelték, ezért olyan friss és antioxidánsokkal teli.

Earl Grey Koktél
A teamixológia a tea-alapú koktélok készítésének tudománya / Kép forrása: Dilmah School of Tea

Az Earl Grey teához könnyen hozzá lehet jutni, és számtalan ízletes koktél készíthető belőle, legyen az alkoholos vagy alkoholmentes! Ebben a teában a bergamot citrusos illóolajainak köszönhetően egy finom, friss aromájú, komplex italt kaphatunk már magában is, de kiváló kiegészítő az almaléhez, különösen akkor, ha a cukrot vízzel és mézzel váltjuk ki! Mentával díszítve nemcsak dekoratív italt kapunk, hiszen a mentának köszönhetően további ízekkel gyarapszik a végeredmény, ami csak nyomokban emlékeztet az általunk ismert Earl Grey teára. Az édes-savanykás ízvilágot átjárja a jól ismert teaíz, ami jéggel elkeverve kiváló hűsítő lehet.

Az almalé a kamillateát is remekül kiegészíti, és ha adunk hozzá mézszirupot, valamint pár csepp citromlevet, egészen új dimenziókba repítjük a jól ismert kamillát.

Nemcsak a tea és az egyéb hozzávalók minősége fontos azonban, hanem a víz is, amivel a teát készítjük! Érdemes alacsony ásványi anyag tartalmú ásványvizet használni, s ha egy mód van rá, mindig friss hideg vizet használjunk, amit aztán forrásig melegítünk! Amikor a teára kerül a forró víz, mozgassuk meg a filtert, hagyjuk állni pár percig, majd újra keverjük meg, így gondoskodva arról, hogy a tea minden aromája utat tör magának.

A teamixológia során készült teák természetesen hosszú kísérletezés eredményei, hiszen akárcsak a konyhában, a tea esetében is ki kell tapasztalni, hogy melyik tea ízét milyen gyümölcs vagy akár zöldség emeli ki igazán! Bátran próbálkozzunk otthon is, ha van egy jó ötletük, és látogassunk el a dilmahtea.hu oldalra vagy a szakmai https://www.teainspired.com/ oldalra további teából készült koktél ötletért!